Teologicum

Institutum Judaicum Aboense

Åbo Akademi

Startsidan | Tillbaka

Historia
Forskare
Aktuellt
Länkar
Studiematerial



Academic Network "Children of Abraham"


Academic Network
"Rewritten Bible"




Sök i ÅA:s webb
Till ÅA:s startsida

Institutum Judaicum Aboense

Institutum Judaicum Aboense har verkat som ett judaistiskt institut vid Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi sedan 1965. I institutets historia är det två personer som spelat en helt avgörande roll: Gösta Lindeskog och Karl-Johan Illman.

Gösta Lindeskog (1904-84) tillträdde hösten 1964 som professor i exegetik vid Teologiska fakulteten i Åbo. I ett brev av den 22 maj samma år skrev han till sin företrädare Rafael Gyllenberg att han i många år umgåtts med tanken att grunda ett Institutum Judaicum i Uppsala, men att denna plan av olika orsaker inte kunnat förverkligas. Han såg nu fram emot att få diskutera möjligheten att grunda ett sådant institut i Åbo. Gyllenberg svarade den 10 juni och meddelade att inga hinder föreligger för grundandet av ett dylikt institut och framförde behovet av att kraftigt utöka judaica-samlingen i fakultetens bibliotek.

Lindeskog skred snabbt till verket och i en promemoria av den 11 november 1964 skrev han bl.a.:

Det vore enligt min mening betydelsefullt att upprätta ett institut för forskning rörande judendomen i form av en specialavdelning vid exegetiska institutionen inom Teologiska fakulteten vid Åbo Akademi. Sådana institut finnas bland annat i Münster och Tübingen men saknas helt i Norden. Genom egna forskningar och resor till Israel samt såsom inspektor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem har jag erfarenhet av att judaistiken i vid mening, omfattande hela judendomens historia och de nuvarande förhållandena, är på frammarsch och tilldrar sig stort intresse.

I slutet av sitt PM angav Lindeskog institutets ändamål som han säger “skissartat” på följande sätt:

1. Att främja studiet av judendomen (i ordets vidaste mening: religiöst, socialt, kulturellt, ekonomiskt, politiskt etc) – i samverkan med andra liknande institut.
2. Att knyta förbindelser med judiska forskningsanstalter, främst med Hebreiska universitetet i Jerusalem, för att därmed nå utbyte med den judiska vetenskapen på olika områden.
3. Att inbjuda in- och utländska forskare till vetenskapliga konferenser och symposier.
4. Att främja studie- och forskningsresor till Israel.
5. Att i samband med exegetiska institutionen vid Åbo Akademi, Teologiska fakulteten, upprätta ett specialbibliotek över judaica.
6. Att bidraga till publiceringen av vetenskapliga avhandlingar inom judaistikens område vid Åbo Akademi.

Följande år, 1965, grundades Institutum Judaicum Aboense officiellt och det har sedan dess verkat i enlighet med Lindeskogs ovan citerade riktlinjer. Visserligen har institutet aldrig varit stort eller förfogat över betydande resurser, men trots det har en hel del åstadkommits. Under året har ett betydande specialbibliotek över judaica byggts upp. Till det har flera betydande donationer bidragit. När institutet grundades gjorde Mary Östborn en betydande penningdonation som användes till att inköpa litteratur. Karin Lindeskog donerade den 27 december 1984 – den dag då Gösta Lindeskog skulle ha fyllt 80 år – största delen av sin mans vetenskapliga bibliotek till Institutum Judaicum. Den 5 november 1985 donerade förutvarande bokhandlaren Isak Gordin och hans hustru Sara ur sin privata samling i Helsingfors ett betydande parti judaica till institutet.

                                                Gosta Lindeskog                                                           

Vid sidan av institutets grundare Gösta Lindeskog har Karl-Johan Illman (1936-2002) varit av avgörande betydelse för institutets verksamhet. När professuren i gammaltestamentlig exegetik blev ledig i slutet av 1970-talet beslöt Teologiska fakulteten att ombilda den till en professur i “gammaltestamentlig exegetik med judaistik”. Därmed stärkes judaistikens ställning vid fakulteten avsevärt. Det var den första professuren i judaistik i Norden även om ämnet bara var en del av professuren (den professur i Lund som är helt tillägnad judaistiken kom till senare). Karl-Johan Illman utnämndes till innehavare av denna professur 1980 och kom att verka i den tjänsten till sin pensionering sommaren 1999. Under denna tid skedde mycket inom den judaistiska forskningen i Åbo. 1985 arrangerade det skandinaviska Sällskapet för judaistisk forskning sin tredje kongress i Åbo. På den blev Illman vald till Sällskapets ordförande, ett uppdrag han skötte med framgång under elva år. Från samma år sju år framåt redigerades Sällskapets tidskrift, Nordisk Judaistik - Scandinavian Jewish Studies, i Åbo. Redaktör var Nils Martola. 1998 blev ämnet judaistik ett självständigt ämne som studenterna kan välja som huvudämne i sin examen; tidigare hade det varit en del av exegetiken. Många doktorsavhandlingar inom olika discipliner (gammal- och nytestamentlig exegetik, patristik) har berört judiska ämnen och judaistik har blivit en viktig profilering för fakulteten som helhet. Karl-Johan Illman efterträddes som professor i gammaltestamentlig exegetik med judaistik av Antti Laato. Följande personer har sedan 1965 fungerat som föreståndare för Institutum Judaicum Aboense: Gösta Lindeskog, Jukka Thurén, Karl-Johan Illman, Karl-Gustav Sandelin och Svante Lundgren.
                                                                        Karl-Johan Illman

I slutet av 1990-talet utarbetades ett nytt reglemente för Institutum Judaicum Aboense som Åbo Akademis kansler fastställde den 25 februari 1998. I det beskrivs institutets uppgift på följande sätt:

Institutet har till uppgift att bedriva och främja judaistisk forskning och befrämja kunskapen om judar och judendom genom att:

1) upprätthålla ett bibliotek över judaistikens huvudområden (judarnas historia, religion, kultur och samhällsförhållanden);
2) samordna och utveckla forskning och undervisning inom judaistiken vid Åbo Akademi;
3) samarbeta med vetenskapliga institutioner inom landet och utomlands;
4) anordna seminarier och symposier;
5) befrämja publiceringen av vetenskapliga undersökningar samt undervisnings- och informations-material inom judaistiken; samt
6) att handha övriga ärenden som tillhör institutets verksamhetsområde.

Genom olika forskare med anknytning till Institutum Judaicum har kontakter till och samarbete med liknande institutioner i andra länder etablerats. Karl-Johan Illman, Roger Syrén och Svante Lundgren har representerat Finland i styrelsen för Sällskapet för judaistisk forskning. I mitten av 1990-talet vistades Jacob Neusner från USA i Åbo som gästprofessor. Forskare från institutet har deltagit i kongresser och vistats som forskare vid universitet och institut i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Israel. Många studenter har genom åren studerat vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem. Hösten 2003 undertecknades ett samarbetsavtal med Centro de Estudios Judaicos vid Universidad de Chile.

I sitt donationsbrev till institutet 1984 skrev Karin Lindeskog avslutningsvis: “Att det av Gösta Lindeskog år 1965 grundade institutet växt sig så starkt var hans senare års stora glädje.” I Gösta Lindeskogs och Karl-Johan Illmans anda vill vi fortsätta att utveckla institutets verksamhet och växa än starkare.