VELMU erbjuder olika typer av material som stöd för forskning och planeringar
Till VELMUs elektroniska tjänster välkomnas alla som är intresserade av undervattensnatur. Här presenteras den information som finns tillgänglig från respektive område kring de finländska kusterna. Samtidigt visualiseras hur stora områden som är outforskade!
Att bekanta sig med undervattensnaturen underlättas genom att de inventerade områdena och de bearbetade materialen är presenterade på en karta. Kunskap om geologiska formationer under vattnet, habitatens placering och arternas utbredning kan utnyttjas tex vid planering av skyddsområden, vid bekämpning av olje- och kemikalieolyckor och vid planering av utnyttjandet av naturresurser.
Genom att presentera material från de ursprungliga provtagningarna stöds också forskaren i hennes arbete. Information om tex fiskarnas lekområden intresserar säkert också en vidare krets, bla markägare, fritidsboare och fiskare.
Sjökort eller kartor som beskriver naturen på land erbjuder VELMUs informationstjänst dock inte. I Lounaispaikkas karttjänst finns det däremot mångsidig information om Skärgårdshavet och dess omgivning.
Karttjänstens material kan indelas i tre grupper:
-
Havsmiljöns bearbetade forskningsmaterial Här presenteras färdiga bearbetade och modellerade material som grundar sig på VELMU-inventeringar och annan forskning.
-> Bekanta dig med material -
Punktdata från undervattensmiljön beskriver VAR och VAD som undersökts, både inom VELMU och inom andra undersökningar. Egentliga forskningsresultat beskrivs dock inte här. Denna information är dock viktig för forskare och tjänstemän, som enligt behov kan be om tilläggsinformation av materialets innehavare. Markägare kan också intressera sig för vilken sorts forskning som gjorts kring deras områden. Mycket av detta material har också publicerats i olika forskningsrapporter som beskriver metoderna och resultaten. Länken till rapporten eller hänvisningen finns i samband med materialbeskrivningarna.
-
Till karttjänstens bakgrundsmaterial hör bland annat koordinater, skyddsområden och material som beskriver mänsklig verksamhet så som placering av hamnar och fiskodlingar samt områden där risken för olyckor är störst. Framöver hoppas vi kunna tillfoga karttjänsten bättre djuputbredningskartor, men tillsvidare har vi inte fått tillstånd att publicera dem.
Tillsvidare finns det material endast från begränsade områden. Det mest detaljerade materialet, som också bäst uppfyller VELMUs målsättningar, finns från området kring Ormskär, söder om Korpo och från Pojoviken.
Genom att klicka på önskat synligt materialnamn under kartan, kan du bekanta
dig med det VELMU-material som finns från området kring Ormskär. Den största
ön i övre delen av kartan heter Storlandet, och längden på kartan är ca 1,4
km.