Sannolik förekomst av blåmusslor (Mytilus trossulus), Ormskär

Kartan visar hur stor sannolikhet (ju mörkare nyans desto större sannolikhet) det är att blåmusslor (Mytilus trossulus) finns i området kring Ormskär i Korpo.

Kartan är uppgjord på basen av matematiska modeller som grundar sig på olika omgivningsfaktorer, så som vattendjup, närhet till hårdbottnar, hur exponerat området är och hur långt det är till närmaste sandbotten.

Kartan kan användas för att allmänt beskriva området, och som grund vid områdesplanering.

Se också Habitatkartan EUNIS 4. De rikligaste förekomsterna av blåmussla finns i habitat som klassificerats som Skyddade cirkalitorala hårdbottnar och som Blåmusslebevuxna sedimentbottnar.

 

Tilläggsinformation om materialet

Materialbeskrivning (pdf)

Finlands miljöcentral

Blåmussla

Bild © Forststyrelsen 2005

Blåmusslan lever på djup mellan 0-10 meter och trivs på stenar och skal på sandiga bottnar, och kan bilda stora musselbankar. Finns även på exponerade klippor, ofta i rikliga mängder och tillsammans med havstulpaner (Balanus improvisus). I mera marina områden blir blåmusslan betydligt större än hos oss och är väldigt omtyckt eftersom den har en god smak och innehåller mycket näring. Blåmusslan ingår i gruppen musslor som hör till blötdjuren.

Tilläggsinformation om blåmusslor fås på Vattenkikaren.

 

Undersökt område

Exempel på materialet,
sidan ca 1km.
 

Karttecken

Närbild på blåmussla