Maringeologisk karta, Ormskär
Den maringeologiska kartan beskriver fördelningen av jordarter i ytskiktet på havsbottnen i området kring Ormskär i Korpo. Studien är gjord på det översta 1 m tjocka lagret av havsbottnen. Jordarterna är på kartan indelade i 9 klasser och visualiserade med hjälp av olika färger.
Kartan har producerats på basen av lodat material och sedimentprover som samlats in från Geomari forskningsfartyg.
Då havsbottnen lodades användes följande metoder som kompletterade varandra:
-
Med hjälp av ekolod undersöktes vattendjupet. Information om ler- och gyttjelager erhölls också.
-
Reflektionsseismisk lodning gav information om tjockleken och gränsytan på friktionsjordartslager (grus, sand och morän)
-
Undersökning med hjälp av en sk side scan sonar som ser i sidled gav en bild av jordarternas fördelning i ytskiktet av sedimentet ur ett ”fågelperspektiv”.
Genom att sammanslå resultaten av de olika metoderna erhölls en jordartskarta som täcker de olika linjerna som lodats. Jordarterna i de områden som var utanför just de lodade linjerna bestämdes utgående från djupinformation.
Sedimentprover togs för att försäkra att materialet tolkats korrekt.
Den maringeologiska kartan ger en allmän bild av bottnens geologi på skalan 1:20 000. Kartan lämpar sig väl för planering av områdesanvändning (undervattensbyggande, utnyttjande av material, muddring, farleder, kablar, rör etc.), och som grund för tilläggsundersökningar. Då kartan utnyttjas vid biologisk forskning bör man beakta att kartan inte direkt visar det allra översta lagret av sedimentet som för de levande organismernas del är det avgörande.
Kartans tillförlitlighet har på basen av ett utvärderingsformulär bedömts vara på nivån tillfredställande-god.
Tilläggsinformation om materialet
Geologiska forskningscentralen (GTK)
Länkar
Maringeologiska forskningsmetoder (lodning och provtagning) som utförs på forskningsfartyget Geomari presenteras tillsammans med bilder på GTKs sidor.
Undersökt område
Exempel på materialet,
sidan ca 2,4 km
Geomari. Bild: GTK.