Sannolika förekomster av gösyngel (Sander lucioperca) i Skärgårdshavet
Kartan beskriver sannolika förekomster av gösyngel (längd under 30 mm) i området som sträcker sig från Mynälahti till Pemarviken. Med sannolika förekomster avses de områden där åtminstone ett yngel infångats i samband med provtagningarna.
De sannolika förekomsterna är indelade i två klasser:
I samband med insamlingen av yngel, (se punktdata från havsnaturen) studerades också vattnets grumlighet. Med hjälp av ovanstående material och djupkartor skapades en modell som visar var gösyngel förväntas finnas. Hur väl modellen fungerar har ännu inte testats i fält.
Kartan kan användas för att bedöma vilka områden som är viktiga för gösyngel.
Materialet har producerats inom projektet Förökningsområden längs kusten (Rannikon kalojen lisääntymisalueet-hanke), som är ett delprojekt inom VELMU. Inom projektet produceras kartor som beskriver lekområden. Olika metoder som underlättar kartering av yngel i strandnära områden utvecklas också.
Tilläggsinformation om materialet
Vilt – och fiskeriforskningsinstitutet
Gös Gösen hör till våra ekonomiskt sett värdefullaste fiskarter. Den är betydande både för yrkesfiskare och för fritidsfiskare. Gösen är ursprungligen en sötvattens art, men trivs också i brackvatten förutsatt att salthalten inte är för hög, och att varma förökningsområden finns tillgängliga. I kustområdet förekommer gösen i Finska viken, Skärgårdshavet och i Ålands östra delar och i Lumparn. I Bottenviken förekommer gösen främst i de områden där de större vattendragen utmynnar.Gösen rör sig vanligen på våren mot grunda lekplatser. Leken börjar då vattentemperaturen överstiger 10 grader, och kan pågå ända till midsommaren. Hannen putsar den grunda lekplatsen som honan sedan kan lägga över en miljon romkorn i. Efter leken blir hannen kvar och vaktar boet och sköter om rommen. Ynglen kläcks som 4-5 mm långa och sprids fritt i vattenmassan. Efter leken förflyttar sig gösen till öppnare områden för att äta, och på hösten söker de sig ofta till djupområden där de övervintrar. Då gösyngel blivit 5-6 mm långa börjar de äta djurplankton. Gösen blir en rovfisk först i slutet på den första tillväxtsäsongen. Texten är en förkortning av informationen på RKTL:s Kuha-sidor, (på finska) |