Provpunkter vid undersökning av yngel av gädda (Esox lucius), lake (Lota lota) och mört (Rutilus rutilus) i Pojoviken
Kartan visar provpunkterna där yngel av gädda, lake och mört insamlats under 2003-2005 och 2007 i Pojoviken och i Ekenäs skärgård.
Provpunkterna befinner sig i vassbälten som man vet att fiskyngel trivs i, i inner-, mellan- och ytterskärgården. Vassbältena identifierades med hjälp av flygfotografier och satellitbilder. År 2006 undersöktes också stränder med blåstångsvegetation.
I undersökningarna gjordes observationer med hjälp av en vit skiva, som sänktes ner i vattnet. Mot skivan kunde förekomsten av fiskyngel lätt urskiljas. Med en skopa togs också prover av fiskyngel.
Lekområdena är vanligen avgörande för storleken på fiskbeståndet. Eftersom lekområdena ofta är känsliga för olika miljöförändringar, är det viktigt att de tas i beaktande vid aktiviteter där vattnet eller de närliggande strandområdena kan tänkas påverkas.
Forskningsmaterialet utnyttjas för att kartera fiskarnas lekområden. På basen av fångsterna och omgivningsfaktorer kan man med hjälp av matematiska modeller förutspå potentiella lekområden i rätt stora kustnära områden.
Materialet har producerats inom projektet Förökningsområden längs kusten (Rannikon kalojen lisääntymisalueet-hanke), som är ett delprojekt inom VELMU. Inom projektet produceras kartor som beskriver lekområden. Olika metoder som underlättar kartering av yngel i strandnära områden utvecklas också.
Tilläggsinformation om materialet
Vilt – och fiskeriforskningsinstitutet
Länkar
Tietoa kalalajeista RKTL:n sivuilla: Hauki, Made, Särki
Undersökt område
En månad gammalt lakyngel.
Kartering av fiskyngel i vassen.