Tarjolla monen tyyppisiä aineistoja tutkimuksen ja suunnittelun tueksi
VELMU-palveluun ovat tervetulleita kaikki vedenalaisesta luonnosta kiinnostuneet. Palvelu antaa hyvän kuvan siitä, millaisia vedenalaisen luonnon inventointitietoja rannikoiltamme on tarjolla. Toisaalta visualisoi hyvin senkin, miten paljon vielä on tutkimatta!
Inventoitujen kohteiden ja tulkittujen tietojen esittäminen kartalla helpottaa tutustumista rannikoittemme vedenalaiseen luontoon. Tietoa vedenalaisista geologisista muodostumista, habitaattien sijoittumisesta ja lajistosta voidaan hyödyntää esimerkiksi luonnonsuojelualueiden kohdentamisessa, öljy- ja kemikaalionnettomuuksien torjunnan suunnittelussa ja luonnonvarojen käyttöönotossa. Alkuperäisten havaintoaineistojen esittäminen puolestaan helpottaa esimerkiksi tutkijoiden työskentelyä. Ammattilaisten lisäksi esimerkiksi tiedot kalojen lisääntymisalueista kiinnostavat varmasti myös maanomistajia, mökkiläisiä ja kalastajia.
Merikartat tai maanpäälliseen luontoon liittyvät aineistot eivät kuulu VELMU-tietopalvelun tarjontaan. Saaristomeren alueelta monipuolista, esimerkiksi matkailijan tarpeisiin sopivaa tietoa löytyy Lounaispaikan karttapalveluista.
VELMU-tietopalvelun aineistontarjonta voidaan jakaa kolmeen ryhmään:
-
Meriluonnon tulkitut tutkimusaineistot ovat tietopalvelun helmi ja ydin. Niissä esitetään VELMU-inventointeihin ja muihin tutkimuksiin perustuvat valmiit, tulkitut ja mallinnetut aineistot.
-> tutustu aineistoihin -
Meriluonnon tutkimuspisteaineistot sekä VELMU-hankkeeseen suoraan kuuluvista että muista tutkimuksista tarjoavat tietoa siitä, MISSÄ on tutkittu ja MITÄ on tutkittu, mutta varsinaisia tutkimustuloksia ne eivät esitä. Nämäkin tiedot ovat kuitenkin hyödyksi esimerkiksi tutkijoille ja viranomaisille, jotka voivat halutessaan pyytää lisätietoja aineiston omistajalta. Useista tutkimuspisteaineistoista on ilmestynyt tutkimusraportti joka tarjoaa tietoa tutkimusmenetelmistä ja -tuloksista. Raportin linkki tai viite löytyy aineistonkuvauksista.
-
Tausta-aineistoja ovat esimerkiksi koordinaatistot, suojelualueaineisto ja erilaiset ihmistoimintaa kuvaavat aineistot kuten satamien, onnettomuusriskialueiden ja kalankasvattamoiden sijainnit. Tulevaisuudessa karttapalveluun pyritään liittämään tarkempia syvyysaineistoja; toistaiseksi niille ei ole saatu julkaisulupaa.
Toistaiseksi aineistoja on tarjolla rajoitetuilta alueilta. Tarkimmat ja VELMUn tavoitetta parhaiten demonstroivat aineistot ovat Ormskärin alueelta Korppoon eteläpuolelta sekä Pohjanpitäjänlahdelta.
Alla olevia aineistojen nimiä napauttamalla voit
tutustua Ormskärin alueen VELMU-aineistoihin. Suurin saari kartan yläosassa on nimeltään Storlandet, ja kartan sivun pituus on noin 1,4 km.