Processystemteknik

vid Kemisk-Tekniska avdelningen
Tekniska Fakulteten, Åbo Akademi

 

Undervisning


Logo

Processystemteknik är ett av tre huvudämnen inom det processtekniska utbildningsprogrammet vid den kemisk-tekniska avdelningen vid Åbo Akademis tekniska fakultet.

De pregraduala studierna vid fakulteten är indelade på två nivåer; studier för kandidat- och diplomingenjörsexamen. För DI-examen måste man först avlägga kandidatexamen, som är en lägre högskoleexamen omfattande 180 studiepoäng och kan avläggas inom tre år. Kandidatexamen kan inom fakultetens processtekniska utbildningsprogram avläggas i tre huvudämnen: processystemteknik, processkemi och träförädling. Studierna för kandidatexamen består av gemensamma studier (60 studiepoäng), studier inom utbildningsprogrammet (50 studiepoäng) och därefter i huvudsak studier inom huvudämnet. De senare studierna innefattar en grundmodul (20 studiepoäng) och en påbyggnadsmodul (20 studiepoäng). I kandidatexamen ingår ytterligare fritt valbara studier (16 studiepoäng), praktik (6 studiepoäng) och ett kandidatarbete (8 studiepoäng) inom huvudämnet.

Diplomingenjörsexamen är en högre högskoleexamen som omfattar 120 studiepoäng och kan avläggas inom 2 år, vilket betyder att studierna för DI-examen (inklusive kandidatexamen) omfattar sammanlagt 300 studiepoäng och kan avläggas inom 5 år.

Professorer, docenter och akademilektorer i de fackämnen och laboratorier som ingår i huvudämnet är handledledare för diplom- och kandidatarbeten i processystemteknik.

Den postgraduala undervisningen för licentiat- och teknologiedoktorsexamen är intimt sammankopplad med forskningsprojekten. Utöver avhandlingsarbetet krävs för examen 60 studiepoäng, varav 40 studiepoäng avläggs i huvudämnet och sammanlagt 20 studiepoäng i ett eller flera biämnen. Forskarutbildningskurser anordnas bl.a. i de nationella forskarskolorna. En del postgraduala kurser anordnas även av PST laboratorierna.