Öppna universitetet · Fortbildning · Skärgårdsinstitutet

Tidskriften Skärgård

Årgång 27 Nr 2 / 2004
Tema: Utö fyr- och lotssamhälle

 

Karl-Erik Sjöberg

UTÖ - ett levande utskärssamhälle året om

Utö har varit ett levande utskärssamhälle i många hundra år. Den fasta bosättningen kom till Utö på 1740-talet. Sedan dess har byn upplevt både bättre och sämre tider. Utös glansperiod som levande utskärsby var från slutet av 1800-talet till andra världskrigets början. Som mest bodde då drygt 100 människor året om på Utö. Mer om Utös historia kan läsas i andra artiklar i denna tidskrift. Vi kan i alla fall konstatera att Utö har varit, och fortfarande har potential att vara, en av de livskraftigaste byarna i Åbolands skärgård.

En ny period i Utös historia fick sin början 2001 då budet kom att försvarsmakten kommer att dra in största delen av sina tjänster på Utö. Militärpersonalen med sina familjer har sedan 1980-talets början utgjort merparten av året-om bosättningen. Försvarsmakten har disponerat över ca 20 bostäder, varav 10 i själva byn och 10 på fortets egen mark. Då budet kom, startade en grupp aktiva öbor en diskussion on Utös framtid. För första gången genom tiderna fanns det nu ett potentiellt utbud på bostäder! På Utö finns det många hus, men ägoförhållandena är låsta, och det är ont om utrymme för nybyggen.

Byaplan uppgjordes

Processen att bibehålla Utö som ett levande utskärssamhälle året om startade med ett småskaligt projekt ”Byaplan för Utö”, där huvudmålsättningen var att ta fram en vision on hur Utö skall se ut i framtiden. Resultatet av diskussionerna under detta första projekt kan sammanfattas i följande punkter:

  • Utö är en säregen by med utmärkt service (offentlig och privat)
  • Naturen och miljön är oöverträffbara
  • Utö som by och samhälle möjliggör inflyttning för personer som vill bo i skärgården.
  • Korpo kommunledning ställde sig positivt till ett fastighetsköp på Utö

Projektgruppen var ense om att Utöborna måste försöka påverka utvecklingen på Utö då vi nu såg en utmärkt möjlighet att få nya året om invånare till Utö. Därför startades projektet med denna artikels rubrik i Utö Hembygdsförenings regi.

Bostäder för året-om boende

Huvudmålsättningarna för detta projekt var (Detaljerad projektplan finns att läsa på Utös hemsida www.uto.fi):

  1. Fastigheternas förvaltningsmodell är klargjord och dokumenterad och bostäderna är i effektiv användning året om.
  2. På ön fungerar en instans som förvaltar fastigheterna och sköter om deras uthyrning.
  3. Den kommunala basservicen fungerar klanderfritt och även vissa förbättringar har gjorts enligt uppkomna behov.
  4. Projektet har direkt påverkat till att två nya arbetsplatser har skapats. Projektet har även skapat minst ett nytt projekt som en direkt fortsättning på detta projekt.
  5. På Internet finner man lätt uppgifter om Utö. Det kan vara fråga om en egen hemsida eller förbättrad information på de befintliga hemsidorna (t.ex. Korpo kommuns hemsida).
  6. Det finns minst 12 nya bofasta på Utö
  7. Skolans verksamhet avbryts inte
  8. Besökare på Utö kan vänta sig (enkel) övernattnings och övrig service såväl på sommaren som på vintern och denna verksamhet ger arbete åt minst en person.
  9. Omgivningen, naturen och samhället åsamkas inte oskälig belastning p.g.a. utvecklingen/ändringarna på Utö.
  10. Utö Handel och soldathemmet fungerar fortfarande

En projektledare anställdes på heltid för att leda projektet. Projektet startade officiellt 1.11.2002 och avslutades 31.10.2003. Den enkla grundtanken som finns bakom dessa målsättningar var att de bostäder som nu skulle bli tillgängliga inte skulle säljas och bli enbart sommarstugor utan skulle bli hyresbostäder för de personer som vill bo (eller pröva på att bo) i skärgården. Det visade sig snabbt att det största problemet var att hitta en motpart att diskutera fastighetsfrågorna med. Först då Senatsfastigheterna officiellt övertagit ägandet av fastigheterna på Utö (hösten 2003) verkade diskussionerna om bostädernas framtida öde gå framåt. Projekt nummer två hann ta slut (31.10.2003) förrän verkliga framsteg gjorts i fastighetsfrågan. Därför beslöt Utöborna att fortsätta arbetet i ett fortsättningsprojekt ”Mötet mellan det lokala och globala”.

Strandat fastighetsköp

I december 2003 nådde Korpo kommunstyrelse och Senatsfastigheterna en överenskommelse om fastighetsköpet. Samma månad beslöt kommunfullmäktige dock att inte köpa Utö fastigheterna, med rösterna 8-7. Motiveringarna var bl.a. att de kommer att kosta mer än vad de ger och att det inte finns folk som vill flytta till Utö. Sedan dess har kommunens ledning och Utöborna försökt hitta en alternativ lösning till fastighetsköpet. Bostäderna har nu stått tomma i snart två år! Samtidigt har under projektets gång många olika inflyttare; barnfamiljer, ensamstående, par, pensionärer, författare, chefer, konstnärer, översättare mm. anmält sitt intresse att flytta till Utö. Det är detta faktum, att det finns inflyttare, som grämer de aktiva mest. Det finns bostäder och det finns människor som vill bo i dem, men att hitta en lösning på förvaltningen av bostäderna och de ekonomiska realiteterna har satt käppar i hjulen.

Positiva resultat

För att göra en lång historia kort följer här några intressanta händelser, resultat och insikter som projektet fört med sig:

  • Utö hembygdsförening tog över ett bostadshus av sjöfartsstyrelsen för en symbolisk summa. I husets två bostäder bor det två familjer med sammanlagt 7 barn.
  • 8 nya bybor
  • 2 nya företag
  • Under våren 2003 kämpade Utö för lågstadieskolans framtid. En fyrabarnsfamilj vars två äldsta barn var i skolåldern flyttade till Utö och vilket blev skolans räddning.
  • Utö kopplades upp till Skärgårdsnäten Ab:s bredband sommaren 2003. Detta möjliggör bl.a. distansarbete.
  • Intresset för Utö har varit stort både i media och som direkta kontakter med projektens projektledare. Flera intresserade inflyttare har besökt Utö.
  • Utö har fått en egen hemsida www.uto.fi
  • Turismföretagare har varit i kontakt med projektet, men vår övertygelse är att Utö inte skall exploateras för storskalig turism, utan turismen skall vara småskalig och lokalt styrd
  • Utös södra udde öppnades för allmänheten
  • Byaplanen med ett flertal dokument (vision, turismstrategi, avfallsplan, Frågor och svar ’Utö från A till Ö’, etc)

Ekonomin styr

Vad vi har lärt oss under projektets gång är att idealism kanske inte bär så långt i den värld vi lever i idag. Ekonomin styr det mesta! Det krävs verkligt yrkeskunniga lobbare och ett stort kontaktnät för att göra sin röst hörd. Ändå verkar det att myndigheternas inställning är att yttre skärgården skall vara ett sommarparadis för stadsborna. Kanske det också har varit bra att projektet har dragit ut på tiden. Tankarna har hunnit mogna, bl.a. funderade vi i början av projektet mycket på vad inflyttarna skulle livnära sig med. Det visade sig att vi var helt på fel spår – de flesta av de verkligt potentiella inflyttarna har arbetet med sig! Det moderna livet i den yttre skärgården kommer alltid att vara ett pendlande mellan livet på ön och livet på fastlandet.

Separat bostadsstiftelse behövs

En bra lösning på problemet vore ett organ där myndigheter och lokala organisationer deltar, som skulle överta all fastigheter som staten eller privata övergett i skärgården. Organisationen skulle sköta om underhållet och uthyrningen av desamma. Bara skötseln av bostäderna på Utö skulle ge en arbetsplats och skulle bär sig ekonomiskt efter en initial renovering. Någon guldgruva skulle det inte bli, men inräknat statsandelar och hyresinkomster plus övriga följdverkningar skulle det säkert bli ett positivt resultat. Processen på Utö pågår fortfarande. Än är inte Utö en sommarkoloni – det verkar i alla fall så att det fordras stora uppoffringar, både ekonomiska och tidsmässiga av Utöborna för att de människor som vill bo i (yttre) skärgården skall få möjlighet till det. Samma gäller inte enbart Utö. Om det fanns trivsamma bostäder att hyra finns det också människor som vill pröva på livet i skärgården – om också bara för en kortare tid. Det kan inte vara meningen att privatpersoner måste uppoffra sig för att hålla skärgården vid liv. Här finns det nu en utmärkt möjlighet för myndigheterna att infria de målsättningar som satts upp i flera olika politiska program. Huvudsaken är att byarna (och kommunerna!) får nya invånare också utanför sommarperioden – sommaren är ju redan en period då skärgårdsbon helst skulle vara någon annanstans.

Karl-Erik Sjöberg är utöbo i 9 generationen och ordförande för de ovan beskrivna projekten. Diplomingenjör från ÅA och distansarbetar från Utö som systemkonsult för TietoEnator. Address Grannas, 21740 Utö. Tfn. + 358 2 4647138, Mobil + 358 40 775 40 22, e-post karl-erik.sjoberg@uto.fi

Ur projektplanen:

EN VISION, Utö by 2010

Utö by är ett levande tvåspråkigt samhälle året om. Livet och verksamheterna på ön är mångsidiga och beaktar och erbjuder möjligheter för olika intressen och användargrupper. Utö är en av de viktigaste och mest livskraftiga byarna i Korpo kommun och utgör ett exempel för lyckad skärgårdspolitik. Utö är utskärens centrum och stöder samtidigt upprätthållandet av kommunikationerna till och servicen i utskärsbyarna Jurmo, Aspö och Nötö. Visionen om Utö omfattar följande delar:

Befolkningen

Utö by har 50 mantalsskrivna invånare i alla åldrar. Under sommaren fyrdubblas öns befolkning vilket ger underlag för upprätthållandet av basservicen och ett livligt kulturliv.

Kommunikationer

Förbindelserna till Utö sköts med fartyg som är anpassade till naturförhållandena och till trafikbehoven under olika tider av året. Tidtabellerna är uppgjorda på ett sätt som beaktar och stöder möjligheten att arbeta och livnära sig på Utö. Utgångspunkten bör vara att förbindelserna är tätare, vid behov flexibla och snabbare än idag. Alla som så vill har tillgång till bredbandsförbindelse på Utö.

Bostäder och fastigheter

I byn fungerar ett fastighetsbolag som hyr ut bostäder och verksamhetsutrymmen för året runt bruk. Ett förlängt säsongboende i de hus som idag i huvudsak utnyttjas för sommarbruk har ökat.

Kommunal infrastruktur

Vatten och avlopp samt sophanteringen handhas av kommunen. Ett väglag sköter öns vägar. Den kommunala servicen handhas av lokal personal.

Skolan

På Utö fungerar en skola, årskurserna 0-6 eller en filial till grundskolan i Korpo centrum. Skolan har 5-8 elever. Utö skola ger specialkunskaper om skärgårdsnaturen och -kulturen. Språkundervisningen ger goda färdigheter i både finska, svenska och engelska. Skolan fungerar som bas för naturskole- och lägerskoleverksamhet som stöder besöksnäringen på Utö. Skolan samarbetar med Sjöhuset Sunnan i Korpoström gällande program och pedagogiska paket.

Sjukvård

På Utö finns året runt en sjukskötare som kan ge bashälsovård. På sommaren kan det finnas en privat praktiserande läkare på ön.

Dagvård

På Utö finns möjlighet till dagvård för barn under skolåldern.

Övrig kommunal service

På Utö finns ett bibliotek som fungerar i samband med ett allaktivitetsutrymme.

Privat service

  • Butik, öppen året om.
  • Ombudspost.
  • Inkvartering
  • Matservering
  • Catering service, (vigslar, fester)
  • Café
  • Renoveringshjälp
  • Bättre hamnservice (uthyrningsbastu, klädes tvätt)
  • Museum
  • Guider, inkl. båtturer

Företag och arbetsplatser

På Utö finns drygt 30 arbetsplatser:

  • Sjöfartsverket – åtta lotskutterskötare*
  • Förvaret – sju personer*
  • Statens fastighetsförvaltning/vattenverket – två personer*
  • Lärarinna*
  • Forststyrelsen, Sjöbevakningen, m.fl. – en övervakare/passkontrollör/tulltjänsteman
  • Kommunen – en sjukskötare tillsammans med försvaret*
  • Städerska, fortet*
  • Städerska, Sjöfartsverket*
  • Distansarbetsföretag – tre-fyra personer
  • Fastighetsbolaget - en person
  • Butiken/ombudspost - en person året om/sommaren tre*
  • Projektanställda/forskare/skärgårdsutvecklare – två-tre personer**
  • B&B/bespisning – två personer
  • Hantverkare/konstnär – en person
  • Guider 0,5 person
  • Därtill distansarbetar många säsongboende 1-5 dagar/månad på Utö under vinterhalvåret

* Finns idag
** Idag en person

Besöksnäringen
Besöksnäringen på Utö är småskalig och välstyrd. Principen är att all turism bör stöda boendet och sysselsättningen på Utö. Man bör sträva efter att styra utifrån organiserad turism så att det förorsakar möjligast lite störning och slitage.

Byagemenskapen och samarbetsorgan

Hembygdsföreningen förvaltar öns museala verksamheter och Bönehuset samt fungerar som motor för byns sociala och kulturella aktiviteter. Utöborna samarbetar med Korpo kommun genom fastighetsbolaget.


FAKTA OM UTÖ

Allmänt:

  • På Utö bor idag ca 30 mantalsskrivna personer (i praktiken bor över 40 personer på Utö året runt). Därtill kommer ett varierande antal beväringar.
  • På sommaren ökar befolkningen till ca 150 personer, nästan samtliga utöättlingar
  • På Utö finns ca 60 bostäder (inberäknat de militära fastigheterna inom byområdet) av vilka knappt hälften i första hand används på sommaren
  • På Utös hemsida: www.uto.fi hittas uppdaterad information om ön

Kommunikationer:

Privat service:

Båthamn
"Stora bron" eller den allmänna bryggan på Utö är tillgänglig och avgiftsfri för fritidsbåtar. Observera dock att en stor del av bryggans västra sida har reserverats för Sjöfartsverkets båtar och för förbindelsefartyget Ms Aspö. Ca hundra meter till vänster om bryggan finns en sopterminal och toaletter.

Butik
Utö handel, tel. och fax 02-464 7128 e-post uto.handel@uto.fi

  • Dagligvaror färskt bröd
  • Produkter från Håll skärgården ren r.f.
  • OBS, inte bränsle!

Byns ungdom har under sommaren ofta rökt fisk till salu!

Sommar café
Utö handel, tel. och fax 02-464 7128 e-post uto.handel@uto.fi

Renoveringstjänster
Utön Helahoito, Johannes Ketola, e-post helahoito@uto.fi

Guidning
Hannas horisont, Guidning på Utö, beställningar tel. 0400-14 38 14 e-post: hanna.kovanen@uto.fi

Övernattning
Gamla posten. 1 rum med 4 sängplatser. Beställningar 050-345 8033.

Catering
Hannas horisont: "Hemma hos Hermans", Solveig och Hanna Kovanen. Traditionella skärgårdsrätter (främst fisk), med berättelser om gammal matkultur. För mindre grupper på beställning, tel. 02-4647 133 eller tel. 0400-14 38 14. E-post: hanna.kovanen@uto.fi

Kommunal service (Korpo kommun):

  • Försvarsmaktens sjukskötare sköter också civila öbor
  • På Utö finns ett filialbibliotek som är öppet en gång per vecka
  • Kommunalteknik med avlopp och vatten finns

Övrigt:

  • På Utö finns två kyrkor – Fyrkyrkan och Bönehuset
  • Natur- och kulturstig håller på att byggas
  • Bredband finns
  • På Utö verkar hembygdförening, jaktförening, fiskelag och dykarföreing
  • Hembygdsföreningen upprätthåller ett hembygdsmuseum i den gamla fyrvaktarbyggningen ”Stenhuset”

Historiska hållpunkter:

  • Utö med omgivande skär fungerade redan under medeltiden som kronans fiskeläge
  • En utprickad farled ledde från Utö till Åbo redan i mitten på 1500-talet
  • I mitten på 1600-talet erbjöd jurmoborna lotstjänster på Utö
  • I mitten på 1740-talet grundades en fast lotsplats på Utö då två av Jurmos hemman flyttades till Utö och blev kronolotshemman
  • Utös och Finlands första fyr byggs på Utö 1753 (fyren tas i bruk 1754)
  • Utö fyr sprängs i 1808-09 års krig
  • Utös andra fyr står färdig 1814
  • Under Krimkriget evakueras utöborna under seglationsperioderna 1854 och 1855
  • Utö blir en självständig by 1882 – 129 invånare fördelade på 22 hushåll
  • Utö skola grundas 1884
  • Lotsstrejken 1912 – utölotsarna avgår från tjänst, ryska lotsar istället
  • Utöborna evakuerade under första världskriget 1914-1918
  • Utölotsarna återfår sina tjänster 1918
  • Finlands första radiofyr installeras i Utö fyr 1935
  • Utöborna evakuerade under vinterkriget 1939-1940
  • Utö hotas av tyskt flottanfall i september 1944
  • Utö skola blir finskspråkig 1977, vilket berodde på att lots- och fyrvaktarnas familjer till övervägande del flyttat från ön och pga av att fortets finskspråkiga personal ökade
  • Fyrvaktartjänsterna dras 1984 in och omvandlas till farledsskötartjänster
  • En del av personalen på det indragna Lohm lotsplats flyttas till Utö 1990
  • Utö lotsstation indras som självständig station 1.1.1994 – lotsbåtsförarna kvar på Utö, lotsarna kommer ut till Utö efter behov
  • Försvaret meddelar om en radikal minskning av sin personal på Utö fort år 2002
  • Utö hembygdsförening startar ett byaprojekt


Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi  /  Centre for Continuing Education at Åbo Akademi University
Fabriksgatan 2 · 20500 ÅBO/TURKU, Finland +358 (0)2 215 4944 · fax (02) 215 4943 · fc-info@abo.fi