Länkning
av
elektroniska tidskrifter
Egil
Länkning håller snabbt på att bli en väsentlig egenskap hos den moderna vetenskapliga e-tidskriften. Traditionella vetenskapliga tidskrifter vann prestige genom ofta citerade artiklar. I stället kommer framgång för den elektroniska tidskriften att mätas av antalet hyperlänkar som pekar på den. Vid användarundersökningar visar det sig konsekvent, att hänvisningar i form av länkar hör till den elektroniska tidskriftens nyttigaste egenskaper. I fortsättningen kommer användarna att fordra länkning till resurser utanför det egna ämnet, länkning till olika förlag och även till andra medier. Biblioteken kommer att fordra, att de resurser de har licens till, lätt kan integreras med deras informationsmiljö.
Detta är bakgrunden till Pirjo Sutelas från VTT anförande "Elektronisten lehtien linkitys" på årets Kausijulkaisupäivä. Länkning förekommer mellan artiklar och från referensdatabaser till fulltext. Det nya är olika system som utvecklats för automatisk länkning, som jag tar upp i denna rapport. Hittills har länkning förekommit inom olika tjänster, t.ex. länkar till artiklar inom samma ämne. Sedan har man haft länkning som baserats på avtal mellan producenter av referensdatabaser och tidskriftsförmedlare eller mellan olika förlag.
Men nu är det möjligt att med OpenURL-teknik länka till vilka resurser som helst, så att användaren alltid kommer fram till åtminstone en bibliografisk post, ett resumé eller upplysning om möjlighet att beställa artikeln ifråga. Detta sker genom ett klick på en hyperlänk varigenom en förfrågan skickas till en databas, som innehåller antingen information om var olika tidskrifter finns eller till en databas som har koll på var på internet olika artiklar finns. I bästa fall får användaren artikeln i fulltext på sin skärm.
En förutsättning för OpenURL är ett identifikationssystem för elektronisk intellektuell egendom, sagt så, eftersom kontroll av upphovsmannarätt också är en motivering för systemet. Ett system som vunnit terräng är DOI - The Digital Object Identifier - systemet. DOI är en sifferserie som specificerar producent och innehåll och ingår i en databas med uppgift om resursens internetadress. The International DOI Foundation upprätthåller systemet (http://www.doi.org).
CrossRef är den första praktiska tillämpningen av DOI. 84 vetenskapliga förlag har slagit sig samman om detta projekt, som utnyttjar DOI:s metadatabas. Länkningen baserar sig på förläggarnas egen aktivitet, dvs. vid utgivandet av artiklar skickas metadata till CrossRef:s metadatabas Systemet är till för att skaffa förläggarna tillgång till DOI-nummer, som de sedan kan sätta in i deras eget system. Beroende på slutanvändarens rättigheter garanterar förläggarna tillgång till bibliografisk information, referat eller fulltext. (http://www.crossref.org)
I februari i år kom en ny produkt på marknaden inom ramen för OpenURL, nämligen programmet SFX - Content Sensitive Reference Linking - som utvecklats av belgiern Herbert van de Sompel och ägs av Ex Libris Inc., USA. Det nya med detta är att länkning med programmet tar hänsyn till användarens omgivning. Konventionella webblänkar beaktar ju inte den enskilde användaren utan de leder alla användare till samma hemsida. Detta kan leda till problem. Om t.ex. mera än ett förlag erbjuder tillgång till samma elektroniska artikel borde användaren ledas till det exemplar, som hans bibliotek har tillgång till. Troligen blir programmet en NISO-standard. SFX är en länkserver (linking service) mellan informationsresursen (förlag, tidskriftsförmedlare) och det lokala biblioteket. Förstnämnda förser länkservern med OpenURLs. Ordningen är flexibel för biblioteken som själva bestämmer vilka resurser man länkar till utan användning av förlagens egna länkar.
I praktiken syns SFX som en knapp t.ex. i ett sökresultat intill en artikelhänvisning. Ett klick aktiverar en OpenURL som skickar metadata till SFX-servern om den önskade artikeln och om användarens omgivning/bibliotek. Tillbaka kommer i form av ett fönster på rutan uppgift om olika sätt att få tag på artikeln i användarens egen omgivning. Se figuren nederst på sidan. (http://www.sfxit.com)
Ytterligare ett initiativ som baserar sig på öppet länkande är Link.Openly. Det är en länkningsservice som baserar sig på metadatabaser med uppgifter om flera tusen elektroniska tidskrifter med hjälp av vilka öppna länkar kan bildas. Databaserna är Openly/Genamics Database med över 7700 titlar och Jake. På basen av information som t.ex. ett bibliotek matar in konstruerar systemet öppna URL:ar, som biblioteket kan använda. (http://www.openly.com/link.openly/)