Förändringar, hälsa
och trivsel
Cosi
Bland annat dessa frågor diskuterades under de tre föreläsningar som arrangerades i höst under temat "Att hantera förändringar i arbetet". Förändringar på arbetsplatsen belystes ur medicinska, psykologiska och organisatoriska aspekter. Föreläsningarna - eller inledningar till en mer omfattande diskussion om man så vill - initierades av MåBra-projektet.
I detta nummer referar jag den första föreläsningen.
Medivires läkare Margit Forssell inledde föreläsningsserien med Stress, sömn och hälsa. Stress till en viss punkt är bra (jämför tentläsning, man "skärper sig" under tidspressen). Stress är också direkt relaterat till de individuella förväntningarna av arbetet. Oklarheter i arbetsrollen ökar stressen. Det är viktigt att veta vad som förväntas av var och en. Att delta i beslut, ha möjlighet att påverka, att lyckas i sitt arbete och få feed-back, stöd från chefen och arbetskamrater är centrala faktorer i arbetsplatstrivseln. Risk för stress och i värsta fall burnout ökas om känslan av uppgivenhet får ta över, d.v.s. att "andra styr - ödet avgör". Risk för stress ökar även vid arbeten med mycket direkt kundkontakt.
Fysiologiskt sett innebär stress olika invecklade kemiska processer i hjärnan, olika centra aktiveras, som t.ex. hypothalamus och binjurar. Högt blodtryck är en ohälsosam skyddsreflex.
Hur skall man motverka stress och burnout? Det sociala nätverket är viktigt. Man skall också lära sig att säga NEJ. Viktigt är också att försöka se nya sätt att ta itu med problem, och att ändra på arbetuppgifterna om de blir för betungande.
Förutom arbetsmiljön har motion och vila stor betydelse. Medivire står även till tjänst med arbetshandledning och mätning av BBI, Bergen Burnout Indicator. Genom att svara på ett antal frågor rörande arbetet, din hälsa och trivsel på arbetplatsen, anges ett poängantal som indikerar din stressnivå.
Symptom på utmattning är total trötthet, cynism, minskat engagemang i arbetet och en negativ syn på arbetet. Om det går ännu längre så utvecklas PTSD, post traumatic stress disorder. Symptom på PTSD är återkommande ångest, att man undviker vissa situationer och att känsloreaktionerna avtrubbas. Då bör man givetvis kontakta läkare för psykoterapi och/eller medicinering.
Forssell påpekade också att långvarigt intag av lugnande medel är vanebildande och att hon hellre ordinerar antidepressiva mediciner och insomingstabletter i stället för sömnmedel. Alkohol och tobak bör i alla fall undvikas - de är nervgifter och inte mediciner mot utmattning!
Forssell påpekade också att tillräckligt med sömn är viktigt, minst 7-8 h/natt. Stress kan utveckla sömnstörningar, som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och i värsta fall kan leda till psykiska sjukdomar. En sömnlös natt kan jämföras med en fylla på 1 promille!
De övriga föreläsningarna refereras i nästa nummer av Prinfo. Kom gärna med kommentarer och diskussioninlägg till mitt referat, t.ex. i vår diskussionlista prbib!
Margita Vainios © PowerPoint-presentation