Åbo Akademi



Åbo Akademis historia

Åbo Akademi är idag ett medelstort, statligt, mångvetenskapligt och svenskspråkigt universitet som firar sin grundläggning år 1918. Den första akademin i Åbo grundades år 1640. Den återuppståndna akademin präglades av förebilden från den svenska tiden och skulle stärka den svenska kulturen i Finland.

Stordonatorernas vilja

En grupp förmögna personer i Åbo med omnejd donerade år 1918 medel för att grunda ett svenskt universitet. Det skulle vara ett mångvetenskapligt bildningsuniversitet och de första professorerna var därför humanister, naturvetare och statsvetare. De första studenterna antogs i januari 1919.

Yrkesinriktade studier

Donatorerna såg även behovet av svensktalande ingenjörer, präster och ekonomer. Inom några år öppnades studiemöjligheter också på dessa områden.

Tiden efter andra världskriget

På grund av efterkrigsekonomin fick Stiftelsen för Åbo Akademi problem med att finansiera akademins verksamhet. Det första statsunderstödet gavs år 1951 och det blev permanent år 1963. Till slut förstatligades universitetet år 1981.

Nya utbildningar

På 1950-talet kompletterades utbildningsutbudet i Åbo med farmaceutiska och psykologiska studier. En reform av lärarutbildningen ledde till att akademin år 1974 fick en universitetsfilial i Vasa. Kring år 1990 kom så vårdvetenskap och samhällsvetenskap till Vasa och rättsvetenskap till Åbo. Studentantalet tiodubblades mellan åren 1952 och 1995 och idag uppgår akademins studerande till 7 000.

För denna artikel, och mer, besök universitetets officiella hemsida, abo.fi.