Ekonomisk-statsvetenskapliga fakulteten

Ekonomisk-statsvetenskapliga fakulteten

Vid Ekonomisk-statsvetenskapliga fakulteten har de studerande möjlighet att läsa ekonomiska, samhällsvetenskapliga och juridiska ämnen. Studierna vid ESF leder till ekonomie magisterexamen, ekonomie kandidatexamen, politices magisterexamen, politices kandidatexamen eller rättsnotarieexamen. Ekonomie magisterexamen och politices magisterexamen, som är högre högskoleexamina, omfattar minst 160 sv. De lägre högskoleexamina, ekonomie kandidatexamen, politices kandidatexamen och rättsnotarieexamen omfattar minst 120 sv.


Antagningsvillkor och urvalsprinciper för ESF

Alla som önskar börja studera vid ESF bör inlämna blanketten för ansökan om studierätt vid Åbo Akademi. Ansökningshandlingarna bör vara Åbo Akademis studentexpedition, Tavastgatan 13, 20500 Åbo tillhanda senast måndagen den 31 maj 2004 kl. 16.00. Poststämpel beaktas inte. Kompletterande handlingar till ansökan emottas endast en vecka efter ansökningstidens utgång. Läs även de allmänna anvisningarna för sökande till Åbo Akademi.

Till politices- och ekonomie magisterutbildningarna söker man antingen på basis av betyg eller urvalsprov. Poäng för betyg och poäng för urvalsprov adderas således inte ihop. Av studieplatserna besätts en del på basis av studentexamen och en del utgående från resultatet i urvalsprovet. Endast de sökande, som i sin preferensordning inom Åbo Akademi har ekonomie magisterutbildningen eller politices magisterutbildningen på första plats, har möjlighet att få studieplats på basis av sin studentexamen.
Sökanden avgör själv om han eller hon deltar i urvalsprovet. Deltagande i urvalsprov utesluter inte att man deltar i gallringen på basis av betyg.

Sökande till rättsnotarieutbildningen antas på basis av sammanlagda poäng för studentexamen och för urvalsprov. Samtliga sökande bör delta i urvalsprovet.

Specialkategorier

Sökande som har avlagt International Baccalaureate-, European Baccalaureate- eller Reifeprüfung-examen ansöker om studierätt på samma villkor som inhemska och nordiska sökande.

Sökande som inte har avlagt studentexamen men som har avlagt en annan examen som medför behörighet för universitetsstudier kan söka in enbart via urvalsprov. Sökande som har avgångsbetyg från finskspråkig grundskola bör beakta reglerna för deltagande i språkprovet i svenska för finskspråkiga. Observera också att sökande utan studentexamen bör bifoga bestyrkt kopia av grundskolans avgångsbetyg.

Sökande till politices- och ekonomie magisterutbildningarna med kombinationsexamen får poäng för ämnena i studentexamen samt 2 poäng för merkonomexamen. Andra yrkesexamina ger inte tilläggspoäng.

  upp till följande column

 

Sökande som vid det öppna universitet har avlagt 50 sv för respektive examen kan antas till ekonomie- och politices magisterutbildningen utan urvalsprov utanför antagningskvoten (högst 5 studerande/utbildning). Av dessa 50 sv, som skall kunna tillgodoräknas för examen, bör minst 15 sv vara avlagda i något av de huvudämnen som finns företrädda vid fakulteten. Sökande som vid det öppna universitetet har avlagt 40 sv inom ett rättsnotarieprogram kan antas till rättsnotarieutbildningen utan urvalsprov. Se närmare under rättsnotarieexamen.

Sökande som vid universitet har avlagt lägre högskoleexamen (kandidatexamen, vid universitet avlagd bachelorexamen) kan under läsåret utanför samantagningen antas, förutsatt att den lägre högskoleexamen motsvarar minst 120 sv och att av studierna i denna examen minst 100 sv kan tillgodoräknas för avläggande av högre högskoleexamen i den utbildning som ansökan gäller. Den sökande bör även uppvisa de språkkunskaper som Akademins antagningsförfarande förutsätter.

Sökande som redan har studierätt vid Åbo Akademi (fakultetsbytare) och som har avlagt minst 120 sv kan inom januari månad ansöka om inträde till fakulteten på särskild ansökningsblankett som inlämnas till ESF:s kansli. De avlagda studieprestationerna bör kunna ingå i den examen som eftersträvas. Därtill skall minst 35 sv vara avklarade inom ett ämne som kan utgöra huvudämne eller på motsvarande sätt ingå i den avsedda examen och ha fullgjorts med minst goda insikter. För den som önskar byta till rättsnotarieutbildningen bör minst 80 sv (som kan ingå i rättsnotarieexamen) vara avklarade. Den som inte har deltagit i urvalsprovet för rättsnotarieutbildningen har inte rätt att direkt fortsätta till juris kandidatutbildningen vid Åbo universitet eller Helsingfors universitet. Till ansökan bifogas utdrag ur studieregistret. Rangordning sker i enlighet med det antal studieveckor som vid ansökningstidpunkten kan tillgodoräknas för den examen ansökan gäller. Fakulteten kan besätta högst 10 % av nybörjarplatserna för de olika utbildningarna med dylika sökande. För studerande som önskar byta mellan fakultetens olika utbildningar gäller samma regler som för fakultetsbytare.

 

Ansökningsinformation för Åbo Akademi
ÅBO AKADEMI / studentexpeditionen
Tavastgatan 13
20500 ÅBO
tel. 02-21531 (växel)
förfrågningar kan sändas till
studinfo@abo.fi
ÅBO AKADEMI i Vasa
Strandgatan 2
65100 VASA
tel. 06-3247111 (växel)