Öppna universitetet · Fortbildning · Skärgårdsinstitutet

Sök · Start  

Tidskriften Skärgård

nr 4/2008 - Årgång 31
Tema: Sydbottnisk horisont

 

Inledaren: En seger för gräsrötterna

Under sin långa aktiva statsmannatid höll president Urho Kekkonen en god kontakt till det svenska Österbotten, där han också var välsedd. Förutom många officiella uppdrag fiskade han gärna i den österbottniska skärgården. Ofta som inbjuden privatperson. Men i början av sin politiska karriär visste han inte mycket om landsändan, eller om Finlands kustsvenskar. Urbana finlandssvenskar kände han bättre till.

UR DE MÅNGA TAL och hälsningar från olika evenemang i kustlandet som finns bevarade i UKK-arkivet, kan man förutom sedvanlig inrikes- och utrikespolitisk jargong lära en del om hans syn på regionens kustsvenska befolkning. Speciellt intressant är det tal Kekkonen höll i Kaskö när staden fyllde 170 år i juli 1955. Då var han ännu statsminister. Året därpå valdes han till president, i en valthriller med en finlandssvensk motkandidat.

I Kaskö berättade han hur lite han egentligen hade vetat om kustsvenskarna, tills han inbjöds att hålla tal vid lantbruksutställningen i Purmo sommaren 1952. Den upptäckt han då gjorde förvånade honom, d v s att den svenskspråkiga kustbefolkningen i Österbotten hade något gemensamt med hans eget folk i Kajanaland. Som att 80 procent av svenskösterbottningarna levde på jordbruk och fiske, precis som i Kajanaland. Och att majoriteten av jordbrukslägenheterna hade en åkerareal som understeg 5 hektar, precis som i Kajanaland. Detta i agrarfinlands femtiotal.

Med ens fick han revidera sin inställning beträffande finlandssvenskarnas sociala ställning: att det också fanns en svensk befolkningsgrupp med helt vanliga gräsrotsmänniskor längs våra kuster.

”Bland oss finsktalande råder allmänt den uppfattningen att landets svenskspråkiga befolkning i huvudsak skall sökas inom den bildade klassen i städerna, bland idkare av industri och handel o s v. Vilka faktorer i det samhälleliga och politiska livet, som bibringat oss den uppfattningen, skall vi inte här försöka utreda; faktum är, att denna föreställning är allmän t ex bland de finsktalande lantbrukarna.” – sade Kekkonen i Kaskö 1955.

De flesta finskspråkiga har den uppfattningen än idag. Kekkonen avslutar sitt tal med kommentaren ” --- vi finnar förstår vilken styrka den fasta sammanhållningen ger er svenskar i Sydösterbotten, men vi tror inte, att en bättre kontakt med de finskspråkiga kretsarna skulle försvaga det mäktiga arv, som håller er samman till värn för ert modersmål.” Visst. Det är relevanta ord även idag.

ETT BEVIS på dena goda sammanhållning bland kustbefolkningen fick det nybildade kärnkraftbolaget Fennovoima Oy känna av i år, när de bl a via politikers list samt bulvaners trakasserier och förtäckta hot om tvångsinlösen, försökte komma över tomtmark för etableringen av Finlands sjätte kärnkraftverk i Sydösterbotten. Som ett alternativ. På typiskt ledarmanér friade man öppet till likasinnade ledare och opinionsbildare i Kristinestad. Gräsrötterna brydde man sig mindre om, trots att de i egenskap av markägare, var de verkliga nyckelpersonerna. Representanter för Fennovoima Oy förklarade stolt att den enda form av demokrati som bolaget känner till är den representativa demokratin, som utövas av riksdag och av de kommunala fullmäktigeförsamlingarna och att stadsfullmäktiges åsikt är det enda som betyder något för bolaget. Det var också dem man aktivt bearbetade; ett kärnkraftverk kan ju inte placeras i en kommun som säger nej.

På samma överlägsna sätt reagerade en ledande beslutsfattarklick inom staden Kristinestad som inte heller tog allmänhetens åsikter på allvar, och deras ängslan för en framtid i skuggan av ett kärnkraftverk. Istället kröp beslutsfattarklicken in bakom energibolagets rygg och utelämnade markägarna och innevånarna åt sitt eget öde, speciellt i de byar där kärnkraftbolaget ville komma åt mark för sitt bygge. Stadsstyrelseordförande i Kristinestad konstaterade lakoniskt att ”Detta är en sak mellan Sidebyborna och Fennovoima!”

När sedan dessa gräsrötter till bybor vägrade att sälja sin mark för det planerade kärnkraftverksbygget, hamnade kärnkraftstrojkan vid vägs ände. Allt detta enligt Dennis Rundts dokumentation i detta nummer.

DET FINNS MYCKET att reflektera över i denna olustiga dragkamp. Hur värderas egentligen trygghet och livskvalitet? Och vem har värderingsfullmakt? Kan man köpa värderingar för pengar? Fråga de markägare som sade nej till miljoner; sånt kräver ryggrad och hög moral. Ännu i maj 2008 sade Kristinestads ledande tjänsteman, stadsdirektör Riitta El-Nemr så här: ”Det är så mycket pengar som följer med. Stämningen är nog sådan att de ullmäktigemedlemmar som säger nej till kärnkraftverket kanske inte blir invalda igen.”

Höstens kommunalval infriade inte stadsdirektörens önskningar. Förresten, vad vet kommunalpolitiker i Sydösterbotten om kärnkraftverk? Om de inte har allmänhetens förtroende i dylika svåra frågor skall de väl inte heller med maktmedel köra över sina väljares åsikter?

DRAGKAMPEN visade också på vikten av alerta lokaltidningar med ryggrad. Tack vare en öppen exponering i svenskösterbottnisk dagspress och etermedia, där båda parterna i konflikten fick sin röst hörd, hölls modet uppe hos kärnkraftsmotståndarna i Sydösterbotten. Hade den finlandssvenska pressen enbart representerats av en stortidning från huvudstaden, som vissa ekonomer förespråkar, som gärna stryker makten medhårs, hade inte sydösterbottningarna fått det moraliska stöd och den medieexponering de nu behövde.

Dennis Rundt var chefredaktör för Vasabladet under kampens gång. Han satt på första mediaparkett och hade en mycket central position i opinionsbildningen mot kärnkraftsetableringen. Vbl var förstås inte ensamma om att pressa Fennovoima, men via chefredaktör Rundts tankeväckande ledare hölls nog debatten aktivt igång. Avfallsproblemet hade ju inte Fennovoima löst, och hur de tänkt lösa den biten fick ingen svar på.

Vid aktiviteter av denna kaliber har människa och samhälle rätt att få veta. Och bli hörda. Det är sådana här gånger som pulsen tas på medierna, om de lever upp till det de är till för. I det här fallet får de svenskösterbottniska tidningarna mer än godkänt.

I detta nummer av Skärgård har Rundt dokumenterat dragkampen från april 2007 till juni 2008. Månad för månad. Från pressrapportering, möten, ledarstick och debattinlägg har han sammanställt det viktigaste av det som skedde under den femton månader långa David och Goliat-kampen. Som den senare förlorade. Mot alla odds. Dennis Rundt (61) belönades med Statens journalistpris våren 2008 och gick i pension nu i höst.

DET HAR GÅTT et halvt sekel sen Urho Kekkonen höll sitt tal i Kaskö. Under den tiden har hela den sydbottniska landsändan utvecklats till ett modernt och produktivt industri- och servicesamhälle i bördig jordbruksbygd. Företagarandan är hög och den nyöppnade färjtrafiken (6.10.2008) mellan Kaskö och Härnösand i Sverige är en injektion för den driftighet som både finns och behövs i bygden. Och månne inte Kristinestad klarar sig utan det obehagliga osäkerhetsmoment och den språkpolitiskt negativa inverkan som ett kärnkraftverk de facto skulle ha fört med sig i denna svenskbygdens sydligaste utpost i Österbotten.

Det att finska lokalmedier, beslutsfattare och politiker i regionen överlag ställde sig positiva till Fennovoimas planerade kärnkraftsetablering i Kristinestad, talar sitt tydliga språk – medan majoriteten av de svenskspråkiga var emot. Också i det här fallet får man en ”Sibbokänsla”, att svenskbygden allt mer betraktas som ett lovligt exploateringsbyte bland maktmänniskor inom majoriteten, väl medvetna om att inga rikspolitiska poäng förloras genom att klämma åt minoriteten.

Håkan Eklund, redaktör

 


Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi  /  Centre for Continuing Education at Åbo Akademi University
Fabriksgatan 2 · 20500 ÅBO/TURKU, Finland +358 (0)2 215 4944 · fax (02) 215 4943 · fc-info@abo.fi