Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Lakselus

Lepeoptheirus salmonis eller lakselus som den kallas i Norge förekommer inte hos våra fiskar, det är en parasit som angriper laxfiskar i salta havet. I Norge har parasiten varit ett gissel för fiskodlingen. Lakselusen är ett käftdjur som är besläktad med våra fisklöss.

Lepeoptheirus salmonis eller lakselus på huden hos en lax. Parasitens kropp är ca 1 cm lång. De långa trådformade äggkapslarna avslöjar att det är fråga om en fullvuxen hona.

Lakseluslarverna sprids med vattenströmmarna, i fiskodlingarna kan man påträffa upp till 500 löss per fisk. Parasiten förökar sig året om.
Lakselusen suger blod och äter av fiskens hud varvid stora sår uppstår på den angripna fisken. Områden som inte är täckta med fjäll, speciellt huvud och nacke, blir svårast angripna.

Lakselusen bekämpas bioilogiskt genom att ha läppfiskar (fam. Labridae) tillsammans med laxarna i fiskkassarna, läppfiskarna äter då upp fisklössen. Ofta är man ändå tvungen att vidta kemisk behandling, badning eller medicinering via fodret. Genom att behandla samtliga odlingsenheter på en och samma ort samtidigt har norska fiskodlare lyckats begränsa parasitangreppen.

Observera att Gyrodactylus salaris som förekommer talrikt hos Östersjöns laxfiskar och är en mycket fruktad parasit i Norge inte är det samma som lakselus!

 

 


Tillbaka