Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Lymfosarcom

Lymfosarcom är en tumörsjukdom som hos oss förekommer bland gäddorna, framförallt i Skärgårdshavet och på Åland. Lokalt kan sjukdomen vara mycket allmän. Tumörerna förekommer huvudsakligen på äldre, könsmogen fisk.

På huden hos angripna gäddor kan grågula eller blodiga svulster observeras. Svulsterna är relativt ytliga och höjer sin några mm. över den omgivande normala vävnaden. Till omfattningen kan tumörerna variera mellan små obetydliga till stora omfattande svulster som täcker hela fisksidan. Partiet mellan ryggfenan och analregionen är oftast angripet.

Sjukdomsorsaken är okänd, men spridningen antyder att den skulle vara smittsam. Det finns indikationer som tyder på att sjukdomen skulle förorsakas av ett virus och forskning pågår.

En sarcomgädda är inte farlig för människan och kan, trots sitt oaptitliga utseende, användas för matlagning. Om man fångar sjuka gäddor är det skäl att inte slänga dem tillbaka i vattnet då sjukdomen förefaller att vara smittsam. Lämpligen gräver man ner dem eller lägger dem i komposten.

Två gäddor med lymfosarcom, svulsterna har skadats något då fiskarna fångats med nät.

 

Tillbaka