Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Vaccinering av fisk

För att förebygga fisksjukdomar har man börjat vaccinera fisken. Man vaccinerar främst fiskar som skall odlas i kassar för matproduktion men fiskar som man har för avsikt att plantera ut vaccineras också ibland.

Små fiskyngel vaccineras genom dopp eller badvaccinering. Det går till så att man sänker ner ett parti fiskar i ett kärl som innehåller vatten uppblandat med vaccin. Vaccingen går fort och man uppnår ett visst skydd mot vibrios, furunkulosskyddet är obefintligt om man doppar fisken. Metoden tillämpas mest på fiskar under 10 g.

Då fiskstorleken är 10-15 g eller större kan den vaccineras genom injektion. Fiskarna sövs ner och varje fisk injiceras individuellt med en vaccindos. Vaccineringen kan utföras för hand eller med maskin. I vårt land vaccineras fiskarna mot vibrios och furunkulos med denna metod, man använder ett s.k. dubbelvaccin som ger skydd mot bägge sjukdomarna med en injektion. Utomlands används multivalenta vacciner som ger ett skydd mot upp till 5-6 sjukdomar med en injektion. En välutförd vaccinering med de injicerade vaccinerna ger ett fullgott skydd som varar i flera år.
Stickvaccineringen ger ibland oönskade bieffekter, såsom sammanväxningar eller pigmentering i fiskens bukhåla.

I Fiskvaccinerarens handbok kan man närmare bekanta sig med stickvaccinering av fisk.

 


Tillbaka