Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Transporter med sumpbåt

I de sumpbåtar som används hos oss kan man, beroende på omständigheterna, transportera uppemot 15-18 ton levande fisk. Lastrummet rymmer mer än 100 kubikmeter vatten och oftast sker ett kontinuerligt vattenutbyte under drift. I praktiken är det således svårt att oskadliggöra fiskpatogener som finns i den transporterade vattenmassan.

Om fisken som transporteras bär på en sjukdom finns det inte stora möjligheter att förhindra smittspridning till destinationen. Man kan dock minska på spridningen av smitta genom att undvika att transportera fisk som uppvisar sjukdomssymptom. Det är också viktigt att man inte får ombord död fisk vid lastningen.

Sumpbåten bör desinficeras mellan transportuppdragen. I Norge har myndigheterna godkänt en desinficeringsmetod som baserar sig på ozonering av vattnet i sumpen. Användning av konventionella desinfektionsmedel är orimligt med tanke på volymerna som måste behandlas. Alternativet är att blanda desinfektionsmedel i en mindre volym och pumpa den igenom alla rörsystem medan övriga ytor sprayas.

 

 

Vid lastning kommer fisken i kontakt med garnet i håven samtidigt som fiskens hud utsätts för skador. Risken för smittöverföring är stor.

För att förhindra att smittan sprids till nästa last eller andra fiskodlingar kan man ändå göra en hel del:

  • Utrustningen desificeras mellan transportuppdragen. Speciell uppmärksamhet riktas till ytor som kommer i direkt kontakt med fisken. Håvar och nät kan vara svåra att behandla men man kan ha kärl med desinfektionsvätska i vilka man förvarar dessa då de inte är i bruk. Om man dessutom har tillgång till utbyteshåvar kan desinfektionstiden ytterligare förlängas.
  • Använd personlig skyddsutrustning vid desinfektion, anvisningar finns i de skyddsblad som man erhåller med produkten .
  • Rena ytor är alltid lättare att desinficera. Rengör således alltid ytorna före desinficering.
  • Undvik att förvara onödig utrustning och avfall på däcket, dessa förorsakar bara onödigt arbete i samband med desinfektionen.
  • Använd checklista, notera alla punkter som behöver behandlas. Anteckna även vilket desinfektionsmedel och vilken koncentration som använts.
  • Tvätt- och desinfektionsmedel är oftast skadliga för omgivningen och får ej släppas ut utan inaktivering. Kolla med leverantören.
  • Planera trafiken så att uppdrag med lägre smittrisk genomförs först och att man passerar andra odlingar på möjligast långt avstånd.
  • Iaktag försiktighet vid lastning och lossning så att inte eventuella smittade fiskar kommer åt att rymma!

Godkända desinfektionspreparat finns uppräknade på Eviras WWW-sidor.

Observera att smittade odlingars spärrbestämmelser och JSM:s förordningar om restriktionsområden stipulerar om transporter av såväl fisk, rensavfall som utrustning. Kontrollera vilka bestämmelser som gäller för det aktuella transportuppdraget! Mera om detta bl.a. på Eviras VHS-sidor.

För trafik som sker ut från de restriktionsområden som inrättats som en följd av VHS-sjuka har sumpbåtsägarna hösten 2002 erhållit särskilda direktiv av JSM. Huvudpunkterna i direktiven är rengöring och desinfektion av farkosten, paus i trafiken och ruttbegränsningar. Ett intyg över godkända åtgärder utfärdas av restriktionsområdets tjänsteveterinär och intyget bör förvaras på fartyget.

 


Tillbaka