Fiskhälsa |
|
Transporter med sumpbåtI de sumpbåtar som används hos oss kan man, beroende på omständigheterna, transportera uppemot 15-18 ton levande fisk. Lastrummet rymmer mer än 100 kubikmeter vatten och oftast sker ett kontinuerligt vattenutbyte under drift. I praktiken är det således svårt att oskadliggöra fiskpatogener som finns i den transporterade vattenmassan. Om fisken som transporteras bär på en sjukdom finns det inte stora möjligheter att förhindra smittspridning till destinationen. Man kan dock minska på spridningen av smitta genom att undvika att transportera fisk som uppvisar sjukdomssymptom. Det är också viktigt att man inte får ombord död fisk vid lastningen. Sumpbåten bör desinficeras mellan transportuppdragen. I Norge har myndigheterna godkänt en desinficeringsmetod som baserar sig på ozonering av vattnet i sumpen. Användning av konventionella desinfektionsmedel är orimligt med tanke på volymerna som måste behandlas. Alternativet är att blanda desinfektionsmedel i en mindre volym och pumpa den igenom alla rörsystem medan övriga ytor sprayas.
Observera att smittade odlingars spärrbestämmelser och JSM:s förordningar om restriktionsområden stipulerar om transporter av såväl fisk, rensavfall som utrustning. Kontrollera vilka bestämmelser som gäller för det aktuella transportuppdraget! Mera om detta bl.a. på Eviras VHS-sidor. För trafik som sker ut från de restriktionsområden som inrättats som en följd av VHS-sjuka har sumpbåtsägarna hösten 2002 erhållit särskilda direktiv av JSM. Huvudpunkterna i direktiven är rengöring och desinfektion av farkosten, paus i trafiken och ruttbegränsningar. Ett intyg över godkända åtgärder utfärdas av restriktionsområdets tjänsteveterinär och intyget bör förvaras på fartyget.
|
|
Tillbaka
|