Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Medicinering av fisk

Trots att effektiva vacciner finns tillgängliga uppstår ändå ibland situationer då fisken behöver läkemedel. Dels kan det vara fråga om sjukdomar som det ännu inte finns vacciner mot, dels kan det vara fråga om ovaccinerad fisk. Numera har det sannolikt oftast varit fråga om fisk som ännu varit för liten för att vaccineras och därför insjuknat. Vidare har det förekommit talrika flavobakterieinfektioner hos yngel som man varit tvungen att behandla med antibiotika. 

Fisken får oftast sin medicin med fodret. Den kan blandas färdigt vid foderfabriken eller blandas i fodret på odlingen. Vid behandling av bakteriesjukdomar med antibiotika tillför man en lämplig mängd läkemedel i fodret med strävan till att uppnå en lämplig koncentration i fiskens vävnader. Detta kräver att läkemedelshalten balanseras med fiskens aptit. Sjuk fisk har ofta nedsatt aptit vilket man bör beakta vid behandlingen. Det är också viktigt att man inleder behandlingen i tid eftersom de fiskar som insjuknat allvarligt sällan har en sådan aptit att de får tillräckligt med läkemedel i sig.

Vilket läkemedel som i första hand används är beroende av den sjukdom som fisken misstänks lida av. Likaså påverkas valet av medicin av tidigare erfarenheter om resistens hos de bakterier som tidigare isolerats på odlingen. Tyvärr är det ofta så skyndsamt med behandlingen att man inte hinner vänta på slutlig diagnos eller resultat från resistenstest innan man väljer läkemedel.

Sänd alltid fisk för provtagning innan en behandling inleds, det kan vara svårt eller omöjligt att fastställa sjukdomsorsaken om fisken redan ätit medicinfoder.

Använd alltid skyddshandskar och andningsskydd då du hanterar medicinfoder.

Läkemedelsresistens

Vid upprepade behandlingar uppstår det ofta hos bakterierna en motståndskraft, resistens, mot läkemedel. Resistensen uppstår genom att de bakterier som har egenskaper som gör att dessa kan tåla högre läkemedelshalter blir kvar och förökar sig då andra slås ut. Anmärkningsvärt är att denna läkemedelsresistens till och med kan överföras från en bakterieart till en annan. Således kan helt vanliga bakterier i bottenslammet under en fiskodling överföra resistensegenskaper till fiskpatogena bakterier.

För att undvika resistens är det viktigt att alltid följa de anvisningar som man fått med receptet. Man skall alltid ge hela läkemedelskuren när man börjat behandla fisken. Om kuren avbryts har man kanske för låga läkemedelshalter i vävnaderna och ger de bakterier som tål dessa en möjlighet att föröka sig, man tar igen ett steg närmare total resistens.

Karenstider

Vid behandlingen lagras läkemedel i fiskens vävnader. Hur snabbt läkemedlen försvinner efter en behandling är beroende av vattentemperaturen, i kallt vatten kan det ta lång tid. Det är viktigt att fisken inte används för konsumtion innan den av veterinären föreskrivna karenstiden är förbi.

Byråkrati

För att få medicin behövs ett recept av veterinären. Ifall man använder färdigt medicinfoder skickas receptet till foderfabriken, i annat fall kan medicinen hämtas mot recept från apoteket. Djurägaren är skyldig att föra bok över behandlingen. Den fiskgrupp som fått medicin måste kunna identifieras, vidare måste det framgå när vad och av vem man erhållit läkemedlet samt eventuell karenstid.

Negativa effekter

En läkemedelsbehandling har alltid oönskade effekter. Det gäller således att välja om det är nödvändigt att använda medicin eller låta bli. En behandling med antibiotika slår ut den normala bakteriefloran och fisken kan bli känsligare för andra infektioner, som t.ex. svampinfektioner. Vidare smakar inte ett medicinfoder alltid som det foder fisken är van vid, fisken växer inte lika bra och det kan ta tid innan aptiten återställs efter en kur.

En annan negativ effekt som framförallt försvårar behandling av nyligen vaccinerad fisk är den immunosuppression, försvagning av motståndskraften, som läkemedlen förorsakar. Fisk som fått medicin producerar färre antikroppar och dess vita blodkroppar blir mindre aktiva samtidigt som nybildandet av vita blodkroppar avtar. Den immunosuppressiva effekten kan vara långvarig, det kan ta flera veckor innan immunsystemet återfår sin normala funktion vilket bör beaktas om man är tvungen att behandla nyligen vaccinerad fisk eller vaccinera nyligen behandlad fisk.

Den immunosuppressiva effekten av läkemedel hos fisk har behandlats i en doktorsavhandling: Tuula Lundén 2001: Effects of antimicrobial drugs on the immune defence of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Academic dissertation. Institute of Parasitology, Department of Biology, Åbo Akademi University.

 


Tillbaka