Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Saaristossa ja järvissämme ammatti- ja vapaa-ajankalastaja saa silloin tällöin saaliikseen kalan jossa on jokin vaurio. Joskus vauriot ovat pyydysten aiheuttamia, toisinaan aiheuttajina ovat bakteeri- tai virustaudit. Luonnonkaloilla esiintyy lisäksi usein loisia, niin ulkoisia kuin kalan sisälläkin.

Kasvaintautejakin havaitaan, esimerkkinä voidaan mainita hauen lymfosarkooma ja kampelan maksakasvaimet.

Vasemmalla on listattuina muutamia kalalajeja, valitsemalla lajin voi tutustua tauteihin joita kyseisellä lajilla usein tavataan.

Kalaterveys ja elintarvikehygienia

Kalatautia sairastava kala on harvoin ihmisen terveydelle vaarallinen. Ne ovat usein jo niin vastenmielisen näköisiä ettei niitä mielellään syödä. Keittämällä tai paistamalla valmistettavat kala-ateriat ovat täysin vaarattomia. Yleensä riittää että normaalia elintarvikehygieniaa noudatetaan. Kalatautibakteerit elävät harvoin lämpötiloissa jotka ylittävät +37°C.

Lämpimissä vesissä (>+20°C, myös akvaarioissa) voi esiintyä bakteereita jotka saattavat aiheutta vakavampia tauteja (Mycobakteerit, Vibrio vulnificus). Näiden kanssa on varottava, bakteereita ei saa päästää avohaavoihin. Puutteellisesti valmistettuja äyriäisä ei myöskään tule syödä.

Raakojen tai puutteellisesti valmistettujen kala-aterioiden syönti voi periaatteessa altistaa loistartunnalle. Kotimaisista loisistamme lähinnä ihmisen lapamato, Diphyllobothrium latum, voi tarttua jos syö raakaa järvikalaa. Valtamerissä, ja ehkä niinkin lähellä kun eteläisellä itämerellä, voi kaloissa esiintyä sukkulamadon toukkia. Jos nielee kyseisiä tukkia voi saada loisinfektion jonka seurauksena saattaa ilmetä vatsa/suolistooireita.

Kuumennus (+70°C) tai pakastus eliminoi tartuntavaaran loisten suhteen. Jotkut loiset voivat olla niin allergeenisia että kuolleetkin yksilöt voivat aiheuttaa pahoinvointia tai ripulia jos niitä on paljon.

Tauteja tai taudinaiheuttajia, jotka luontaisesti voivat levitä eläimestä ihmiseen, kutsutaan zoonoseiksi.

 

 


Takaisin