Släktbok utkommer våren 2001

Caino-Torp-
projektet
avancerar


Ole Granholm


Caino-Torp-projektet som med hjälp av tidigare släktutredningar och ny forskning försöker klarlägga de äldsta generationerna av släkterna Kaino och Torp framskrider planenligt. Målet är att släktboken på närmare 800 sidor i A 4-format utkommer våren 2001. Projektet kommer att omfatta 9 generationer Caino och 7 generationer Torp. Arbetet blev mer omfattande än vad man ursprungligen räknade med.

Det berättar Ragnar Mannil, ordförande för arbetsgruppen som består av Jan-Erik Nygren, Hans-Erik Krokfors, Reijo Ojala, Sigurd Nylund, Heimer Furu, Håkan Ahlnäs och Ole Granholm. För att utredningarna inte skall bli för omfattande, begränsas materialet till tidsperioden 1490-1799.

- Därigenom blir boken mer lätthanterlig och skapar underlag för enskilda personer som vill söka sina rötter eller reda ut sitt ursprung, påpekar Mannil.

 

Starten skedde 1993

Arbetsgruppens sekreterare Jan-Erik Nygren berättar att projektet påbörjades 1993. Det skedde vid ett möte i Terjärv som anordnades på initiativ av Ragnar Mannil och numera avlidne Helge Smedjebacka. Deltagarna var medvetna om att det gjorts utredningar om dessa släkter i olika omfattning och av olika personer.

- Man visste också att att det i viss mån fanns divergerande uppgifter om släkternas gemensamma ursprung. Det saknades också en brett genomförd utredning över de äldsta generationernas utbredning.

Till en början räknade man optimistiskt med en tidtabell på ett par-tre år, men det visade sig snart att projektet var mera arbetsdrygt än man föreställt sig. Redan vid det första mötet framfördes kritik mot den sedvanliga sammanställningen av Kaino och Torp till en enda släkt, Detta var en uppfattning som långt, både på finsk- och svenskspråkigt håll, byggde på magister Kankaanrantas uppgifter.

 

Två skilda släkter

Därför blev den tillsatta arbetsgruppens uppgift att försöka reda ut det äldsta släktförhållandet mellan Kaino och Torppa. Den som framfört den kraftigaste kritiken mot teorin om det gemensamma ursprunget för Caino och Torp är professor Pentti Virrankoski i Åbo.

Han hävdar att det inte finns något bevis på detta sammanhang och anser att släkten Torps stamfar kommer från Pedersörehållet, möjligen via Evijärvi. Men några hållbara bevis har man inte kunnat finna.

Arbetsgruppen beslöt redan i ett tidigt skede att hålla de två släktgrenarna separata, men att de ingår i samma bok. Vid ett möte 1996 presenterades en arbetsversion som omfattade 8 generationer Kaino och 6 generationer Torp.

Utredningen omfattade knappt 50 sidor och 400 familjer. Kompletteringar behövdes eftersom det fanns luckor. Den senaste versionen som genomgicks vid mötet i Nedervetil på måndagen omfattar drygt 500 sidor.

Där presenteras drygt 2 500 familjer och det betyder att 20 000 personer passerar revy. Fortfarande finns det luckor, men arbetsgruppen har beslutat att dessa inte skall fyllas. I stället kommer en förteckning över det som fortfarande är outrett att ingå i boken.

 

Omfattande och informativ

Jan-Erik Nygren skriver förordet samt anvisningar för bokens användare. Dessutom ingår en utredning över namnproblematiken förnamn-tillnamn. Dessutom skall ett namnregister införas. Det finns även önskemål om förekommande hemmansnamn.

En sammanställning görs på engelska med tanke på det stora genealogiska intresse som finns bland utvandrare och ättlingar i USA.

Ragnar Mannil skriver en ny och utvidgad version av artikeln om Svartsjö-släkten som bygger på festtalet han höll vid hembygdsfesten i Terjärv 1973. Pentti Virrankoskis föredrag från mötet i Nykarleby ingår i tvåspråkig version. Reijo Ojala skriver en presentation av hemmanen Kaino och Torppa, medan Håkan Ahlnäs gör skisser/fotografier från besök på Kainu/Torppa idag.

Något allmänt möte kommer inte att hållas i höst. I stället skickas en rundskrivelse till de personer som finns på utskickslistan. Den slutliga sammanställningen av boken sker under vintern och meningen är att den finns tillgänglig under våren.

 

Förhandsintressset stort

Från arbetsgruppens sida hoppas man att alla som har intresse av projektet tar kontakt med någon av arbetsgruppens medlemmar. Förhandsintresset för boken är stort och priset skall hållas under 300 mark.

- Redan nu är det möjligt att komma in med förhandsbeställningar för det är inget tvivel om att boken skall utkomma, framhåller Mannil.

Hans-Erik Krokfors som svarar för sammanställningen och datakörningen av materialet ser släktboken som ett kulturhistoriskt projekt.

- Åtminstone kommer en stor del av befolkningen att hitta sina rötter i släktboken, påpekar Krokfors.

Jan-Erik Nygren har vid en snabb genomgång av materialet kommit fram till att det rör sig om 3 123 familjer. Av dessa finns 1 743 i Kaino- och 1 380 i Torpgrenen. Naturligtvis finns det dubbleringar. Av dessa 3 123 familjer är 2 530 fullständiga, dvs. med barn, medan övriga är familjer vilkas barn är födda på 1800-talet.

 

Grels Caino föddes
på 1490-talet

Starten tas från Grels Caino som var född ca 1490 i Vetil. Han hade två söner, Olof Grelsson och Johan Grelsson. Olof Grelsson Caino född ca 1510 antecknas som husbonde på Caino I 1556-77.

När vi kommer till fjärde generationen stöter vi på Olof Mickelsson Caino som utsågs till nämndeman 1627. År 1636 sålde han sin del av Caino till Erik Olofsson Torp och flyttade med sin son Mickel till Hopsala i Kronoby. Hans brorsson Per Henriksson Storcaino född ca 1625 blev instämd till tinget av sin bror Erik för att han lever i osämja med sin hustru. Erik yrkade: "att brodern bör tillhållas med sådant oväsende att avstå".

Släkten Torp inleds med Olof Olofsson Torp född ca 1570. Han avled 4.8.1628. Åren 1603-34 antecknas han som husbonde på Torp i Vetil. Tingsprotokollet berättar att han dömts till 6 dagar böter för orättvisa som han begått mot Hans Knutsson Räf i hans hem.

Olof Olofsson hade fyra söner. Den äldsta son Hans Olofsson Aho-Torp, var född ca 1590 och antecknas som husbonde på Aho 1616-51. Den tredje brodern Gabriel Olofsson Torp, född 1609 och avled 25.3.1697. Om Gabriel kan man läsa att han var gift tre gånger. Han deltog i kyrkbygget i Vetil.

År 1642 stämde han Clemets Jöransson Pulkkinen för att denne hade fällt och hållit i sin ägo en björn som de gemensamt drivit ur idet. Åtalet förkastades.

Tillbaka till huvudsidan