Meddelandens pärm

Meddelanden från Åbo Akademi
nr 7     18.4.2008

Åbo Akademi


Meddelandens arkiv
Sök i Meddelanden
Kontakta redaktionen


Aktuellt på ÅA:s webb
Diskussionsforumet
Evenemangskalendern
Meddelanden från ÅA
Sök i ÅA:s webb
Webbmail


Till ÅA:s startsida

Nystartad förening för underliga intressen vid ÅA


Av Helene Holmström
***BILD***
Vilgot Strömsholm studerar sociologi och är motorn bakom Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi.

Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi (FUI) är en nybildad förening för science fiction, fantasy, anime och andra märkligheter.

– Det fanns fem liknande föreningar vid Åbo universitet (TY), men ingen på svenskt håll så jag och några andra beslöt oss för att starta en. Intresset för fandom är stort, vi har redan 50 personer på vår e-postlista, säger ordförande Vilgot Strömsholm.

Vad är då exempelvis science fiction? Science fiction definieras strikt som fiktion om vetenskapen och dess följder, men allmänt handlar sf om rymden och framtiden.

Stjärnornas krig är fantasy, eftersom den skildrar ett krig som bara råkar utspela sig i rymden. Äkta science fiction är däremot utan tvivel klassikern Solaris av författaren Stanislaw Lem. Men i praktiken godkänner ändå alla Stjärnornas krig som sf.

Anime är igen japansk animation som existerar i många olika former, medan fantasy kunde beskrivas som fantastiska berättelser i andra världar, menar Strömsholm. Det behöver inte handla om människor i rustning på medeltiden.

Sagan om ringen och Harry Potterböckerna har bidragit till den stora fantasyboomen. Och jag tippar att intresset bara kommer att växa i och med att folk sysslar med trollkarlar och dylikt redan i dagis, säger Strömsholm.

Andra märkliga intressen som föreningen sysslar med är hackerdomen. Att vara hacker innebär inte att bryta in sig i andras datorer, utan att göra allting för att vara datorns herre. Idag är de flesta tyvärr datorernas dräng, menar Strömsholm.

– Många av medlemmarna i Föreningen för underliga intressen är nördar. Själv studerar jag sociologi till vardags men vet mycket om datorer.

FUI är en förening för alla studerande och anställda vid Åbo Akademi. Den som vill komma med på föreningens e-postlista kan mejla Johan Olin på e-postadressen johan.olin@abo.fi.