Meddelandens pärm

Meddelanden från Åbo Akademi
nr 16     11.11.2005

Åbo Akademi


Meddelandens arkiv
Sök i Meddelanden
Kontakta redaktionen


Aktuellt på ÅA:s webb
Diskussionsforumet
Evenemangskalendern
Meddelanden från ÅA
Sök i ÅA:s webb
Webbmail


Till ÅA:s startsida

Fysisk form av yoga på FC


Av Heidi Backas
***BILD***
Peter Fagerström, Christel ”Pigge” Söderholm, Håkan Eklund, Sinikka Suomalainen och Mona Riska tränar yoga för konditionens skull.

Yoga är en motionsform där man förutom att träna kroppen även satsar på tanken och känslan. Några som har upptäckt fördelarna med yoga är deltagarna i Fortbildningscentralens yogagrupp som samlas varje vecka.

– Yoga är en helhetsbetonad form av motion, där man utgår från sina egna premisser och gör rörelserna i takt med sin egen andning, säger ledaren Maria Sundström. Yogan är också avstressande och den innehåller en själslig dimension.

Sundström säger att rörelserna i början kan kännas invecklade, men att man märker effekterna av träningen ganska snabbt, och då lär sig att slappna av i rörelserna i stället för att enbart fokusera på att göra dem rätt.

– Den form av yoga som vi sysslar med är mer fysisk, och det kan hända att de som inte sysslat med jumppa förut drar sig för att komma med. Många är kanske mera bekanta med hatha yoga, som är en lugnare form. Jag har själv sysslat med ashtanga yoga, men här följer jag inte den till punkt och pricka – vi gör inte precis alla rörelser utan tar in andra rörelser i stället, säger Sundström.

– Vi sysslar med yoga för konditionens skull, vi är här för att få varmt, för att bränna fett, för att utveckla musklerna och stretcha dem, säger deltagarna Christel ”Pigge” Söderholm, Mona Riska, Peter Fagerström, Håkan Eklund och Sinikka Suomalainen.

Yogan passar bra som ett komplement till annan träning, och ger ett ypperligt tillfälle att träna koordinationen av rörelserna och balanssinnet.

– Efter att ha hållit på med yoga en timme är man lite andfådd, men känner sig inte trött på samma sätt som om man till exempel sprungit. Men sedan när man kommer hem och har lagt sig ner vill man inte längre stiga upp – då känner man att yogapasset har tagit på, även om det inte är lika uppenbart som efter andra motionsformer, säger Fagerström.

– Jag trodde inte att man skulle svettas så mycket som man gör, rörelserna ser lätta ut så länge man bara tittar på, säger Eklund.

– Jo, det är effektiv jumppa för den inre muskulaturen, håller Riska med.

Förutom den fysiska träningen är yogan även avstressande.

– Så fort man kommer in i salen stänger man av arbetet, säger Fagerström.

– Man tänker i stället på rörelserna man ska göra – det är fullt arbete att koncentrera sig på vad Maria gör, säger Eklund som är den nyaste medlemmen i gruppen.

– Vi är ännu nybörjare, men man märker att det finns olika aspekter av yogan. När man lärt sig någonting kan man alltid börja koncentrera sig på nästa aspekt. När man till exempel lärt sig rörelserna kan man börja koncentrera sig på att andningen är rätt, säger Fagerström.

***BILD***
FC-yogans ledare Maria Sundström.

Flera av deltagarna har varit med i ÅA:s må bra-projekt i samarbete med Solvalla, och det gav inspiration att motionera. Maria Sundström berättade för sina arbetskamrater att hon sysslar med yoga, sedan höll hon en demonstration, och sade att hon är beredd att ställa upp som ledare om det finns intresse. Vilket det visade sig finnas.

– Det är en drivkraft för mig att göra rörelserna i grupp, det är roligare så här – man får energi och blir sporrad av de andra.

Deltagarna upplever det också som en stor fördel att de kan utföra yogan i FC:s utrymmen.

– Det passar bra med yoga direkt efter arbetsdagen, det här är en förutsättning för att man ska kunna kombinera arbete, familjeliv och motion.

De beskriver överlag stämningen på FC som väldigt familjär, och det gör att tröskeln för att delta i gruppen är låg.

– Man behöver inte känna några prestationskrav eller vara nervös för hur bra eller dålig man är, säger Sinikka Suomalainen.