RAPPORT från IALL mötet år 2000 i Dublin:
Undertecknad har deltagit i IALL 2000 i Dublin 20-24.8.2000 "Course in international law librarianship : a common law for Europe".
IALL står för International Association for Law Libraries, som brutit sig ut ur IFLA.
Årets möte/kurs var det 19 i ordningen och samlade 150 deltagare från 24 länder. Antalet deltagare stiger för varje gång och för varje land som kursen ordnas i. Hittills har IALL följt IFLA och ordnat sina årliga kurser i närheten av den stad där IFLA arrangerat sina konferenser. IALL har nu avvikit från detta. Vartannat år hålls kursen inom Europa och vartannat år "på andra sidan jordklotet". Ifjol hölls den i Australien. Ingen finländare var med. År 2004 har vi finländska deltagare lovat att arrangera mötet i Helsingors i samarbete med Tallinns nationalbibliotek. Det är ingen brist på ämnen, ingen brist på intressanta saker i Finland resp. Estlands utveckling. Tänk bara på vårt minoritetsskydd, våra samer, Åland, vårt geopolitiska läge m.m. Frågan är bara om vi intresserar andra. Vad har vi att ge dem som kommer från andra sidan Atlanten? Eller från Afrika? Jag vet att många kommer att vara intresserade av att fara till St.Petersburg. Vi kan inte ordna någonting där, eftersom det inte finnsnågon lokalorganisation där. Men en resa efter det egentliga programmet kan vi väl planera. Vi har ju tid på oss...
Programmet för kursen finns på www (http://www.iall.org/conf.htm), så jag behöver inte presentera det närmare. Det är ett mastigt program, någt för var och en. Och så måste det vara. Vi kan ju inte kräva att alla ska nytta av allting på en fyradagars kurs. Men av någon anledning var det lättast att förstå det som man var insatt i från tidigare... Låter bekant eller hur?
Föreläsare var forskare, professorer och bibliotekarier. Tre saker tänker jag kritisera. Vi satt i ett konferensrum där borden räckte till bara för ca hälften! Resten satt på stolar med papper och penna i knäet!! Dåligt, tyckte vi alla. Orsaken var brist på pengar, visade det sig. Att ordna föreläsningssal för 150 personer i Dublin är inte lätt. (Vi finländare ansåg att vi skulle klara av det, få se!) I denna sal, som egentligen var ett förhörsutrymme, fanns all tänkbar teknisk utrustning, overhead-apparat, videoprojektor och TV-skärmar. Tror ni att föreläsarna klarade av att utnyttja denna utrustning? Nej, långtifrån! Jag kommer inte ifrån att det är en fråga om ålder. De äldsta föreläsarna (professorerna) stod vid mikrofonen och läste från sina papper - som de inte delade ut iförväg.
På den här punkten tycker jag att vi har orsak att visa lite temperament. Om man får deltagare från 24 olika länder med olika språklig bakgrund och olika kuskapsnivå, borde deltagarna absolut ha rätt att kräva att få konferenspapprena på förhand. Det hade lyckats ifjol i Australien: alla föreläsningar kopierade, snyggt ordnade i pärmar för varje deltagare. Så ska det vara. Vi lyckas med det också på IMR. Så varför inte andra? Föreläsningarna från IALL-kurserna publiceras dessutom i föreningens tidskrift "Journal of legal information". Jag menar - allting måste ju sättas på pränt eller diskett i alla fall!
Föreläsningar omspände allt från författningens utveckling, Irland och mänskliga rättigheter, förslaget till direktiv för copy right inom EU, och juridisk information på www. Naturligt är att mycket berättades om Irland.
Verkligt bra i detta sammanhang var Tony Eklof (med rötter i Sverige), som visade oss EU på www och redogjorde för (bekanta) CD-ROM. Han inte bara hade printat ut och kopierat sina åt oss, utan visade allt via "video-projektorn". Dessutom frågade han alltid OKAY?? allt emellanåt.
Det verkliga proffset var professor var Graham Greenleaf från Australasian Legal Information Institute (http://www2.austlii.edu.au/~graham/) som redogjorde för AstLII, juridisk information på webben. Hans idé är att göra så mycket jurisk information som möjligt gratis på www, inte bara för de engelsktalande länderna utan för så många länder som möjligt världen över. Det är ett gigantisk projekt, men som sysselsätter faktiskt bara 8 personer. Finansieringen kommer att skötas framöver av Asian Development Bank. Läs mera om honom på webben! Han uppmanade också de kommersiella förlagen att haka på med - om inte med kostnadsfri publicering - så billigt som möjligt. Med prissättningav av Kluwer Law's publikationerna i gott minne, kan man ju inte annat än hoppas. Representanten för Kluwer-förlaget var ju på plats.
En föreläsning gick vi miste om. Dr. Ruben Medina från Library of Congress reste med sista möjliga plan från USA för att vara tidigt på torsdagmorgon i Dublin. Dimman stökade till tidtabellen, så han anlände sex timmar för sent. Han hann enbart hälsa.
Till de sociala evenemangen hörde besök bl.a. "The long room" i Trinity College med Books of Kells (http://www.osl.state.or.us/csimages/kells/bk2.htm), besök i parlamentsbiblioteket och bibliotket i King's Inns.
Även om fyra dagar förefaller vara en kort kurs, var vi alla fakstiskt ganska trötta och mycket nöjda med att fara hem.
Harriet Nyback-Alanen, informatiker