Studiestaden Åbo - en grön bruksanvisning, innehåll

< Avfallssortering och återvinning >

Sedan augusti 1993 skall åboborna sortera glas-, papper-, metall- och problemavfall i skilda kärl. Det borde finnas tydligt utmärkta kärl för varje slag av avfall vid din fastighet.

< Papper >

I princip duger allt papper som kommer in genom postluckan för pappersinsamlingen - t.o.m. fönsterkuvert. Bästa vården är alltid den preventiva - klistra en "Ingen Reklam, Tack! - Ei Mainoksia Kiitos!" -dekal på postluckan så slipper du snödrivorna i tamburen! Kom också ihåg att utnyttja de returpapperslådor som står vid de flesta kopieringsmaskiner på Akademin.

< Glas >

Skölj glasförpackningar och avlägsna lock, kapsyler och annan metall innan du slänger glaset i insamlingen. Fönsterglas duger inte. Alko tar emot alla slags flaskor, men betalar pant endast för buteljer köpta på Alko.

Det insamlade glaset förs till Forssa och sorteras där. Största delen används till framställning av glasull. En del återföds som glasburkar!

< Metall >

För det första: undvik onödig metallanvändning. Köp öl på flaska och majs i fryspåsar etcetera - metaller är värdefulla icke-förnyelsebara råvaror. Konservburkar, öl- och läskburkar, flaskkapsyler, t.o.m. uttjänta kastruller och stekpannor: all metall går att sätta in i metallinsamlingen. Kom ihåg att skölja burkarna o.s.v. innan du slänger in dem.

Den metall som samlas in i Åbo förs dels till Koverhar, dels till Kuusankoski Oy. Där separeras bl.a. aluminium som senare används bl.a. i japanska bilar. I Koverhar smälts metallen ner och används bl.a. vid framställningen av järnbalkar för byggnadsindustrin.

< Kompostering av organiskt avfall >

Allt som någon gång har varit levande kan komposteras. Goda råd om kompostering får du bl.a. i Miljöverkstaden. Där säljs kompostorer som tillverkats av gamla frysboxar. Se litteraturtipsen för böcker om kompostering!

Då du börjar kompostera, bör du meddela Stadens miljövårdsbyrå. Det sker genom att du fyller i en blankett, där det främst är fråga om tekniska uppgifter om kompostorn.

Åbo stads miljövårdsbyrå

        Slottsgatan 61, tel 262 3411, buss 1
        (hållplatsen Bryggeriet - Panimo)
        öppet:  må - fr 8.15 - 16.00
                juli    8.15 - 15.15

Miljöverkstaden

        Wechtergränd 2, tel 262 3469, buss 1
        (hållplatsen Bryggeriet - Panimo)
        vid åstranden, bredvid Återvinningscentralen
        öppet:  må - to 7.30 - 15.15
        fre     7.30 - 15.00
Miljöverkstaden tar emot hushållsmaskiner som går att reparera. Frys- och kylanläggningar tas på grund av freonet de innehåller emot i vilket skick som helst. Reparerade maskiner doneras till Estland, där dom säljs, och pengarna används sedan för skyddandet av hotad natur kring Östersjön. Ur dom kylskåp och frysar som inte kan repareras tar man tillvara freonerna, och själva boxarna får ett nytt liv som kompostorer. Oanvändbara maskiner demonteras till reservdelar och metallerna återvinns.

Avhämtning av ditt gamla kylskåp eller leverans av en återvunnen kompostor inom stadsområdet kostar 50 mk. Kompostorernas pris varierar mellan 300 och 500 mk. Miljöverkstaden reparerar inte kylanläggningar för privatpersoner. Om ditt kylskåp går sönder, försök hitta felet. Är det bara termostaten som klappat ihop lönar det sig oftast att låta reparera den. Sådana reparationer utförs av vanliga hushållsmaskinsaffärer. Är det kompressorn som gått sönder, lönar det sig sällan att reparera den. Då är det dags att föra kylskåpet till Miljöverkstaden.

< Problemavfall >

Miljöbilen Yrjö och Återvinningscentralen tar emot problemavfall. Som problemavfall räknas bl.a. ackumulatorer från bilar och mobiltelefoner etc., oljor, lysrör, lösningsmedel, gamla målfärger, syror, kvicksilvertermometrar, gamla mediciner och batterier.

Föråldrade mediciner kan lämnas till apoteken. Batterier skall lämnas i de blå insamlingskärl som finns placerade här och var. Den närmaste, som visserligen är grön, finns i ASA-husets aula.

Vanliga brunstensbatterier (manganoxid-batterier) kan slängas som vanligt avfall. Brunstensbatterier har beteckningen R och ett nummer, t ex R20. Enligt Återvinningscentralen utgör följande batterigrupper problemavfall och skall därför lämnas i insamlingskärlen:

  1. Alkalibatterier (text alkaline eller något av numren LR20, LR14, LR6, LR3, 61F61, 61S22)
  2. Kvicksilverbatterier (knappbatterier, text Hg eller mercury)
  3. Silveroxidbatterier (knappbatterier, text Ag eller silver)
  4. Zink-luft batterier (knappbatterier, text Zn)
  5. Nickel-kadmium batterier (laddbara ackumulatorer, text Ni-Cd eller nickel)
Om du är osäker på batteriernas innehåll, sätt dem i ett insamlingskärl. Se den bifogade kartan över utplaceringen av insamlingspunkterna för batterier! Åboborna har lärt sig rätt bra att samla in batterier, 70 % av alla batterier som säljs i Åbo hittar slutligen fram till problemavfalls-insamlingen.

< Annat avfall >

Pappinsamlingen tar ett steg framåt i september, då 20 stora insamlingslådor ställs ut utanför stormarketar o dyl. Före årsskiftet skall insamlingen av mjölk- och saftförpackningar också börja. 20 insamlingscontainers ställs på samma områden som pappinsamlingslådorna. Av det insamlade materialet framställs pappershylsor ( för pappers- och tygrullar ) och bokpärmar. Då denhär guiden skrevs var kartorna över var insamlingscontainerna skall stå ännu inte färdiga - senare på hösten kan kartorna fås från miljöskyddsbyrån. Hushållskartong (kexpaket etc.) samlas för tillfället in av Prisma-butikerna i Åbo och St Karins.

För tillfället är plastinsamlingen endast under planering. Man skall börja med att samla in industrins och handelns olika transportskydds-plaster. Senast hösten 1996 skall man börja samla in även hushållens plastkanistrar och -flaskor. Av plasten som samlats in under tidigare försök har man framställt bl.a. vägtrummor, balkar, blomkrukor och sopsäckar.



Lajos.Parkatti@abo.fi