Fiskhälsa

 

 

Start Fisksjukdomar Odlad fisk Vildfisk Kontakt Länkar Nyheter Suomeksi!

Odling i recirkuleringsanläggningar; fiskhälsoaspekter

Fisksjukdomar i recirkulationsanläggningar

Oftast är odlingsförhållandena i recirkulationsanläggningarna så optimala att fisken inte insjuknar trots att det skulle förekomma någon enstaka fiskpatogen eller sjuk fisk i systemet.

Under mindre optimala förhållande är situationen den motsatta, man odlar med höga populationstätheter och samtliga fiskar står mer eller mindre i kontakt med varandra via vattnet. Ett sjukdomsutbrott kan få ett mycket snabbt förlopp.

Om desinfektionen av det recirkulerande vattnet är effektiv och allt recirkulerande vatten desinficeras är spridningsvägen via vattnet bruten och odlingsrutinerna blir mera avgörande när det gäller smittospridningen.

Betingelsena kan även vara mycket optimala för sjukdomsalstraren, tidigare harmlösa bakterier eller parasiter kan bli ett gissel. Det gäller att hela tiden ge akt på vad som försiggår i bassängerna, regelbundna parasitkontroller bör genomföras och eventulell dödlighet måste alltid undersökas så fort som möjligt.

Om man endast tar in desinficerad rom eller fisk som härstammar från desinficerad rom och som vuxit upp i patogenfritt vatten har man en lite högre grad av säkerhet ifall odlingen samtidigt desinficerar allt inkommande vatten. Många fiskpatogener överlever dåligt utanför fisken. Andra kan kan bilda sporer eller livsformer som är resistenta mot de flesta behandlingar och dessa är svårare att undvika om dom kommer in i anläggningen. Att notera är också att en desinfektion av rommen inte ger 100% säkerhet, dels kan desinfektionen misslyckas eller så är det fråga om patogener som sprids vertikalt, inne i rommen, som t.ex. BKD-bakterien och IPN-viruset.

När man väljer att behandla fisk i systemet bör man beakta att en badbehandling eller mediciering även kan slå ut biofiltrets bakterieflora.

 

Tillbaka