Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Tarttuva lohen anemia, ISA

ISA on virustauti jota ei vielä ole tavattu Suomessa. Tauti havaittiin ensimmäisen kerran Norjassa vuonna 1984. Sittemmin tautia on esiintynyt Skotlannissa, Färsaarilla, Pohjois-Amerikan itärannikolla ja Chilessä. Käytännössä virusta esiintyy kaikissa maissa joissa on huomattavampaa lohentuotantoa. Taudin englannin-kielinen nimi infectious salmon anaemia on lyhennyksen ISA perusteena. Norjaksi taudin nimi on infeksiøs lakseanemi joka lyhennetään ILA. Viimeksimainittu lyhennys tulee varmasti tutuksi jos lukee norjalaisia kalanviljelyalan julkaisuja.

Lohi  ja hopealohi (Oncorhynchus kisutsch) sairastavat tautia. Taimen  ja kirjolohi eivät ole virukselle herkkiä mutta voivat toimia taudinkantajina.

Taudin kulku vaihtelee, kalaerä voi kantaa tartuntaa pidemmän ajan ennen kuin tauti puhkeaa esim. jonkun ulkoisen stressitekijän johdosta. Kuolleisuus voi olla lievää mutta jatkua pitkää, vaihtoehtoisesti taudinpurkaus voi olla akuutti jolloin saadaan lyhytaikainen mutta korkea kuolleisuus. Kokonaisuudessaan kuolleisuus voi ylittää 90%. Useimmat tautitapaukset ovat olleet keväisin veden lämpötilan ollessa +5 ja +15°C välillä. Kun veden lämpötila ylittää +15°C virus ei  aiheuta tautia.

ISA-virus on orthomyxo-tyyppinen ja siitä tunnetaan kahta perimältään erilaista pääryhmää, eurooppalainen ja pohjoisamerikkalainen. Chileläiset kannat perimältään ovat lähellä pohjoisamerikkalaista. Aikaisemmin viruksen alkuperänä on pidetty merivesiympäristöä ja että virus tarttuu smoltteihin jotka siirretään mereen.  Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet että lohikalat voivat toimia viruksen varastoina makeassa vedessä joista tauti voi siirtyä kasvatettuun kalaan.

Oireet

Sairaat kalat ovat laiskoja, makaavat kassien pohjalla, uivat pinnalla, tai kerääntyvät kassien reunoille. Kalan iholla saattaa olla verenpurkaumia, varsinkin vatsan puolella. Avatussa kalassa näkee joskus verenpurkaumia lihaksessa. Aikaisia oireita ovat myös turvonnut perna, verenpurkaumat silmissä ja nestettä vatsaontelossa. Tyypillisin oire on kuitenkin tumma, lähes musta, maksa. Sydän ja kidukset ovat vaaleita. Verenpurkaumia voi myös esiintyä muissa sisäelimissä kuten umpilisäkkeissä, suolen etuosassa ja uimarakossa. Pohjoisamerikkalaiselle muodolle tyypillinen oire on yleensä ollut verenpurkaumat ja kuoliot munuaisessa

Tartuntalähteet

ISA-virus leviää veden ja kalanviljelykaluston kautta. Kalat jotka selviävät taudista voivat toimia levittää tautia edelleen. Tauti voi myös levitä kalanjalostuslaitoksista ja perkaamoista joiden jätevedenkäsittely on puutteellinen. Virus on verrattain herkkä erilaisille desinfektiomenetelmille, kattavat hygieniarutiinit vähentävät siten huomattavasti riskiä että tauti siirtyy laitoksesta toiseen.

Epidemiologisissa tutkimuksissa on Norjassa havaittu että tartuntariski on suuri mikäli 5 km:n säteellä on perkaamo tai kalaviljelylaitos jossa esiintyy ISA-tautia.

Mätijyvien sisältä ei ole löydetty virusta, siksi mädin desinfiointi periaatteessa eliminoi viruksen.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja hoito

Tautia ei voida hoitaa. Maissa joissa tautia esiintyy laitokset saneerataan eradikaatio-ohjelman perusteella. Käytännössä kaikki laitoksen kalat poistetaan ja laitos on kesannolla muutamia kuukausia. Laitoksen ympärille perustetaan rajoitusalue jossa kalojen ja kalanviljelykaluston siirtoja on rajoitettu.

ISA-rokotteita on olemassa mutta rokottamista suuremmassa mittakaavassa ei ole vielä pidetty mahdollisena. Rokotettu kala voi levittää tautia eteenpäin ja täten vaikeuttaa taudin hävittämistä. Molekulaarigeneettisin menetelmin voi myös olla vaikeaa diagnostisoida ISA-tautia rokotetussa kalaparvessa, mikä voi johtaa vaikeisiin hallinnollisiin  päätöksiin mikäli epäillään tautia. Positiivinen diagnoosi voi nimittäin itse asiassa olla pelkkiä jäännöksiä viruksen perimästä jota on injektoitu kaloihin rokotuksen yhteydessä. Kansainvälisessä kaupankäynnissä on myös vaatimuksia siitä että kalaerän tautistaus on tunnettu.

 


Takaisin