Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Kampela, Platichthys flesus

Kesäkuukausina kalastetaan paljon kampeloita saaristossa. Silloin tällöin saaliiksi saadaan kampeloita joilla on ihomuutoksia tai haavoja iholla. Kalaa perattaessa voi tarkkaan katsomalla löytää loisrakkuloita kalan maksassa, harvemmin esiintyy myös kasvainmaisia muutoksia maksassa.

Kampelan haavatauti

Kampelan iholla on joskus haavoja . Haavataudin aiheuttaa, ellei kyseessä ole pyynnin yhteydessä saadut vammat, Aeromonas salmonicida- bakteeri. Bakteeri, joka on sukua lohikaloilla furunkuloosia aiheuttavalle bakteerilajille on vaaraton ihmiselle.

Ihohaavoja kampelalla. Haavat voivat parantua minkä merkkinä löytyy kampeloita joilla on arpia iholla.

Lymphocystis

Varsinkin kylmän veden aikaan esiintyy syylämäisiä ulokkeita kampelan iholla. Ulokkeet ovat Lymphocystis - viruksen infektoimia soluja jotka ovat turvonneet ja täynnä viruspartikkeleita. Virus tarttuu kalasta toiseen, varsinkin kutuaikaan. Virus on ihmiselle vaaraton.

Loiset

Kampelalla esiintyy lukuisia eri loisia; maksassa voidaan tavata sukkulamatoja, kiduskannen alta löytyy harva se kerta kalajuotikkaita ja silmät ovat sameat Diplostomum- metacercarioiden tunkeuduttua linssiin.

 

Lue lisää: Bylund, G.& Lönnström, L.-G. (eds.) 1994: Diseases and parasites of flounder ( Platichthys flesus ) in the Baltic sea. The Baltic Marine Biologists Publication, No. 15. Turku. 147 s. ISSN 0282-8839.

 


Takaisin