Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Ichthyophthirius multifiliis, valkopilkkutauti

Valkopilkkutaudin aiheuttaa ripsieläin, Ichthyophthirius multifiliis. Aikuinen loinen on vajaan millimetrin kokoinen ja sen pinta on ripsien peittämä. Loistartunnasta kärsivä kala iho on täynnä pieniä valkoisia pilkkuja, loisia on myös kalan kiduksilla joiden limaneritys lisääntyy. Kalat hyppivät yrittäessään päästä eroon loisista.

Loiset kasvat kalan ihon alla josta ne aikuistuttuaan irrottautuvat jättäen pienen haavan jälkeensä. Loinen painuu tämän jälkeen pohjaan jossa ne koteloituvat ja ryhtyvät jakautumaan. Yksi loinen pystyy jakautumaan jopa 2000 ripsellisiksi parveilijaksi, jotka ovat kooltaan noin 20 µm. Parveilijat rikkovat kotelon ja leviävät veteen jossa ne infektoivat uusia kaloja. Vedessä parveilijat voivat elää pari, kolme päivää. Parveilijat tunkeutuvat kalan ihon läpi ja alkavat kasvaa.

Ichthyophthirius on makean veden loinen jota esiintyy lämpimän veden aikaan. Koska loisen elinkierto on nopea, lämpimässä vedessä noin viikko, niiden lisääntyminen kalankasvatusolosuhteissa on erittäin nopeaa. Suurin vaiva loisesta on maalammikkokasvatuksessa jossa loiset pystyvät koteloitumaan pohjaan. Ne voivat talvehtia koteloituneina pohjassa tai tai infektoimassaan kalassa.

Loista torjutaan kylvetyksin. Hoito on aloitettava heti kun valkoisia pilkkuja havaitaan. Aikaisemmin käytettävissä oli malakiittivihreä jota käytettiin yhdessä formaliinin kanssa hyvällä menestyksellä. Kylvetykset eivät tehoa kuin parveilijoihin joten toistuvat kylvetykset, muutama kerta viikossa, ovat välttämättömiä. Malakiittia korvaavia aineita tutkitaan parhaillaan, aiheesta lisää sitä mukaa kun tietoa on saatavilla. toistaiseksi voi yrittää formaliinilla. Altaista jotka voidaan puhdistaa, valkopilkkutauti on helposti torjuttavissa. Mikäli tautia on pesiytynyt maa-altaisiin ne tulee tyhjentää ja kalkita.

RKTL on julkaissut aiheesta raportin:

KALA - JA RIISTARAPORTTEJA nro 321
Kati Manninen (toim.)
Kalojen valkopilkkutaudin hoito
Tuloksia malakiitin vaihtoehtojen testaustyöstä

Helsinki 2004

 


Takaisin