Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Ichthyobodo necator

Loinen tunnetaan myös nimellä Costia necatrix, josta tauti on saanut nimen Costiasis. Se elää kalan iholla, evillä ja kiduksilla. Loinen on pieni 10-12 x 4-6 µm, päärynän- tai kolmionmuotoinen siimaeläin joka on jalastaan kiinnittynyt kalan ihoon. Loinen leviää kalasta kalaan, kalankasvattamoon loinen yleensä leviää laitoksen yläpuolisista luonnonkaloista koska loinen kykenee elämään lyhyen ajan vapaasti vedessä. Loinen voi myös muodostaa lepoasteita jotka säilyvät elinvoimaisina pohjamudassa pidemmänkin ajan. Kasvatusolosuhteissa loinen lisääntyy ja leviää nopeasti. Costiaa tavataan varsinkin keväällä, veden lämpötilan noustessa.

Diagnoosi

Costiasiksen diagnostisoimiseksi tarvitaan valomikroskooppi jolla tutkitaan kiduksia tai iholimanäytettä. Niskan seutu sekä evät ovat yleensä voimakkaimmin infektoituneita.

Taudinkuva

Pienet kalanpoikaset ovat herkimpiä taudille, yksittäisten loisten esiintyminen on riittävää oireiden aiheuttamiseksi. Suuremmat kalat ovat vähemmän herkkiä.
Voimakkaan infektion aikana kala ui levottomasi ja ryntäilee aika ajoin. Iho harmaantuu lisääntyneen limanerityksen ja epiteelin paksuuntumisen johdosta. Poikasilla nestetasapainon säilyttäminen vaikeutuu kun niiden osmoregulaatio häiriintyy loisinfektion seurauksena, kirjolohella on kuolleisuus näin voinut nousta 30%:iin.
Pitämällä kalat hyvin ravittuina ja elinolosuhteet muuten hyvinä voidaan Costia - loisinfektioita välttää.

Hoito

Kaloja hoidetaan formaliini- tai keittosuolakylvetyksellä. Pienet kalat on hoidettava välittömästi kun loisia havaitaan.

 

 

Takaisin