Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Chilodonella

Ripsieläimiin kuuluva ulkoloinen, Chilodonella , on ensisijaisesti makean veden laji mutta sitä tavataan myös murtovedessä rannikon läheisyydessä. Loinen ei kykene elämään pitkiä aikoja erillään isännästään, kylmässä vedessä noin vuorokauden, lämpimässä vedessä on kyse tunneista. Loinen voi kuitenkin koteloitua lepoasteeksi jolloin se kykenee selviämään epäsuotuisista olosuhteista pidempiäkin aikoja. Loisinfektioita esiintyy kaikissa lämpötiloissa ja kalanpoikaset ovat erityisen herkkiä. Yksittäisiä loisia esiintyy oireettomilla kaloilla joista ne nopeasti leviävät ja lisääntyvät jakautumalla jos olosuhteet ovat suotuisat. Suuret kalatiheydet, alhaiset vedenlämpötilat, huono vedenlaatu ja kalan alentunut vastustuskyky edesauttavat vakavan infektion syntyä.

Loinen on ruumiiltaan soikea ja litteä, pituus vaihtelee 30 ja 80 µm välillä ja leveys 20 ja 60 µm välillä. Takaruumiissa voidaan nähdä pieni painauma. Hieman koveralla alapuolella on ripsirivejä joita loinen käyttää liikkumiseen, näitä on kuitenkin vaikeaa erottaa tuoreesta materiaalista mikroskoopin avulla.

Loinen elää kalansoluilla joita se irrottaa kalasta suullaan. Kalan kidukset ovat erityisen herkkiä ja näissä loisinfektio aiheuttaa lisääntyvää limantuottoa, myöhemmin kuvaan tulee myös kidushyperplasiaa. Kidusten pintasolukko alkaa kasvamaan ja kiduslehdykät kasvavat yhteen, ensin paikallisesti mutta myöhemmässä vaiheessa kidukset ovat kokonaan hyperplastisia. Loinen löytyy usein kalan eviltä mutta voimakkaissa infektioissa kalan iho voi olla kokonaan limaisen loiskalvon peittämä.

Runsaasti Chilodonella -loisia taimenevän pinnalla, eväruodot erottuvat tummempina viivoina kuvan halki

Kidusvauriot aiheuttavat ensisijaisesti kalan kuoleman, joko tukehduttamalla tai suolatasapainon pettäessä. Chilodonella -tartunnasta kärsivät kalat ovat herkkiä hapenpuutteelle, mikä on otettava huomioon kaloja hoidettaessa. Vaurioitunut iho ja kidukset ovat myös alttiina sekundaarisille sieni- ja bakteeriinfektioille.

Loisia voidaan torjua suolakylvetyksin. Formaliinikylvetyksetkin toimivat mutta loisen aiheuttamat kidusvauriot voivat aiheuttaa turhia kalanmenetyksiä kylvetyksen aikana.

 

 


Takaisin