Kalaterveyttä

 

 

Alkuun Kalataudit Kalankasvatus Luonnonkala Yhteystiedot Linkit Uutiset På Svenska !

Argulus

Argulukset eli kalatäit ovat iholoisia jotka elävät makean ja murtoveden kalojen iholla. Loiset pistävät tai sahaavat haavoja kalan ihoon terävien suuosiensa avulla, imeäkseen verta, kudosnesteitä ja soluja. Imiessään loinen erittää haavaan ainetta joka estää veren hyytymisen. erite voi pienille kaloille olla tappavan myrkyllistä. Loistartunta aiheuttaa kalalle ihohaavoja jotka voivat toimia infektioportteina sienien ja bakteereiden aiheuttamille sekundaarisinfektioille. Loppukesällä jolloin täitartunnat seisovissa, vähähappisissa voivat olla runsaimmillaan kasvatetulla kalalla kalatäit avaavat usein tietä furunkuloositartunnalle.

Kalatäit ovat litteitä ja kiinnittyvät tiiviisti kalan iholle. ne voivat myös uida vapaasti vedessä.  Munansa ne yleensä laskevat vesikasvillisuuteen. Munista kuoriutuu varsin pitkälle kehittyneitä uusia toukkia ja yhden kesän aikana ehtii kehittyä useita sukupolvia.

Suomessa esiintyy kaksi Argulus -suvun kalatäi-lajia, A. foliaceus ja A. coregoni. Lajit erottaa katsomalla kaksihaaraisen takaruumiin kärkiä, jos kärjet ovat pyöristettyjä kyseessä on A. foliaceus ja jos ne ovat teräviä A. coregoni . A. coregoni kasvaa hieman suuremmaksi, naaraat voivat saavuttaa 14 mm pituuden kun foliaceus kasvaa noin 8 mm:n pituiseksi.

 

 

 

 

 


Takaisin