(2002)   Vuxenutbildning vid Åbo Akademi  
 FC-Åbo  FC-Vasa  Lärlust  Hett Stoff  
   

 

Ansvar: planering, prissättning,genomförande

Ansvaret för vuxenutbildningen vid Åbo Akademi handhas av två fortbildningscentraler, Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi (i Åbo) och Fortbildningscentralen vid Österbottens högskola (i Vasa). Båda fortbildningscentralerna är fristående institutioner vid Åbo Akademi. Utbudet av vuxenstudier baserar sig på Åbo Akademis vetenskapsområden. Fortbildningscentralerna ansvarar i samarbete med fakulteterna och institutionerna för verksamheten. Den övergripande

planeringen av vuxenutbildning sköts av fortbildningscentralerna. Initiativ för specifika satsningar kan tas av fakulteter eller institutioner vid akademin, samarbetsparter, finansiärer, övriga uppdragsgivare eller enskilda kursdeltagare. Fortbildningscentralernas uppgift är att vara lyhörda och kreativa för att i sin planering på bästa sätt tillmötesgå önskemålen och kraven på aktuell och relevant utbildning.

Prissättningen varierar enligt vuxenutbildningsformen. Ofta arrangeras verksamhet i samarbete med finansiärer som subventionerar kostnaderna, men också direkt avgiftsbaserad uppdragsutbildning erbjuds.

Genomförandet av en viss kurs är en del av en lång process. Det föregås av en kursidé, omvärldsanalys, planering, finansiering, marknadsföring mm och bör alltid efterföljas av en utvärdering då kursen väl har genomförts. Speciellt det sista steget garanterar en ständig kvalitetsuppföljning och förbättring av vuxenutbildningen.

Mer detaljerad information för resp. verksamhetsform Öppna universitetet - Fortbildning - Personalfortbildning - Övrig verksamhet

Prognostisering

I samarbetet med Undervisningsministeriet, Utbildningsstyrelsen, länen, TE-centralen och övriga stora finansiärer styr finansiären samarbetet genom att på basen av egen prognostisering besluta om tyngdpunktsområden. I övrigt planeras fortbildningscentralernas verksamhet utgående från en ständigt pågående omvärldsanalys, behovsdiskussioner tillsammans med samarbetsparter och uppdragsgivare samt genom impulser från olika nätverk och kunder.


Öppna universitetet

Ansvar
Åbo Akademis fakulteter ansvarar i samarbete med Fortbildningscentralen för kursernas planering, innehåll och kvalitet. Examinator bär yttersta ansvar för kursernas kvalitet. Läraren ansvarar för att kursens innehåll motsvarar dessa planer. Ansvaret för de praktiska kursarrangemangen har Fortbildningscentralen och den lokala arrangören, ifall en sådan finns.

Planering
Kurserna följer de kursfordringar fakulteterna planerar. Anpassningen till vuxenstudier sköts i samarbete mellan Fortbildningscentralen och institutionen. Fortbildningscentralerna fungerar som ett koordinerande organ mellan fakulteterna/institutionerna och de lokala arrangörerna gällande planeringen av det praktiska genomförandet av kursen.

Prissättning
Enligt Åbo Akademis rektors beslut uppbär Åbo Akademi en deltagaravgift för öppna universitetet som under läsåret 2002-2003 är 70 euro. Avgiften berättigar till deltagande i obegränsat antal kurser. För endast en kurs är kursavgiften undantagsvis 40 euro. De lokala arrangörerna uppbär egna avgifter.

Genomförande
Fortbildningscentralen och den lokala arrangören bistår öppna universitetets lärare under kursens genomförande. Läraren ansvarar för undervisning medan den lokala arrangörens ansvarar för kursens praktiska genomförande (kurslokaler, information till deltagare mm) Fortbildningscentralerna ansvarar för kontakten till fakulteten, och efter kursens slut också för registrering av studieprestationer.


Fortbildning

UBS-fortbildning

Ansvar
Utbildningsstyrelsen ansvarar för personalutbildning för personalen inom undervisningsväsendet, och arrangerar på basen av avtal kurser i samarbete med Åbo Akademis fortbildningscentraler. Fortbildningscentralerna ansvarar då för kursernas innehåll och genomförande och rapporterar uppnådda resultat till Utbildningsstyrelsen.

Planering
Utbildningsstyrelsen informerar om aktuella tyngdpunktsområden och upphandlar utbildning på basen av de offerter Fortbildningscentralerna tillställer UBS. Fortbildningscentralen ansvarar för att planera kursinnehåll enligt de planer som finns i offert och avtal, och gör planeringen i samarbete med ÅA:s institutioner samt övriga samarbetsparter och sakkunniga.

Prissättning
Utbildningsstyrelsens kurser är i sin helhet subventionerade och ingen kursavgift uppbärs av deltagarna.

Genomförande
Fortbildningscentralen bär helhetsansvaret för kursens genomförande och agerar koordinator i kontakten mellan deltagare, medverkande lärare, Utbildningsstyrelsen och eventuella övriga samarbetsparter. Efter kursens genomförande ansvarar Fortbildningscentralen för rapportering av kursen.


Fortbildning finansierad av länet

Ansvar
På basen av avtal arrangerar fortbildningscentralerna vid Åbo Akademi fortbildningskurser i samarbete med länsstyrelserna i Västra Finlands län och Södra Finlands län. Fortbildningscentralerna ansvarar för kursernas innehåll och genomförande och rapporterar uppnådda resultat till länens utbildningsavdelningar.

Planering
Länsstyrelserna informerar om aktuella fortbildningsbehov inom olika sektorer och upphandlar utbildning på basen av de offerter fortbildningscentralerna tillställer dem. Fortbildningscentralen ansvarar för att planera kursinnehåll enligt de planer som finns i offert och avtal, och gör planeringen i samarbete med ÅA:s institutioner samt övriga samarbetsparter och sakkunniga.

Prissättning
Kurserna subventioneras av länsstyrelserna. En kursavgift uppbärs av deltagarna.

Genomförande
Fortbildningscentralen bär helhetsansvaret för kursens genomförande och agerar koordinator i kontakten mellan deltagare, medverkande lärare, länsstyrelsen och eventuella övriga samarbetsparter. Efter kursens genomförande ansvarar Fortbildningscentralen för rapportering av kursen.


Personalfortbildning

Ansvar
Fortbildningscentralerna vid Åbo Akademi ansvarar för personalutbildningen vid Åbo Akademi. Åbo Akademi beviljar ett årligt anslag för ändamålet, medan fortbildningscentralerna ansvarar för kursernas innehåll och genomförande och rapporterar uppnådda resultat till Akademins förvaltning.

Planering
Fortbildningscentralen ansvarar för att planera kursinnehållet i personalutbildningen. Denna kan anses ha tre huvudinriktningar: IT-kompetenshöjande personalutbildning, presentationsteknikrelaterade kurser samt virtualiseringsutbildning.

Prissättning
Kurserna är avgiftsfria för ÅAs personal.

Genomförande
Fortbildningscentralen bär helhetsansvaret för kursernas genomförande och agerar koordinator i kontakten mellan deltagare och medverkande lärare. Efter kursens genomförande ansvarar Fortbildningscentralen för rapportering (både statistik över deltagande samt ekonomi).


Övrig verksamhet

Samarbete med fonder

Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Nordiska kulturfonden m fl är fortbildningscentralernas samarbetsparter särskilt inom kultur och landsbygdsutveckling. Dessa fonders insatser behövs speciellt inom fortbildning som riktas till ekonomiskt resurssvaga målgrupper, eller inom fortbildning som är viktig för den finlandssvenska identiteten och kulturen.

EU-finansierad fortbildning

Fortbildningscentralen vid ÅA har under de 3 senaste åren deltagit i eller ansvarat för 30-40 internationella eller regionala EU-finansierade utvecklingsprojekt på fortbildningens område. Finansieringsgrunden är varierande och i många samarbetsprojekt deltar många olika parter och finansiärer.

Regionala och internationella samarbetsprojekt kräver genomarbetade projektplaner, fungerande nätverk samt genomtänkta och realistiska kostnadskalkyler. Projekten förutsätter administrativ erfarenhet, förhandlingsförmåga och bred kunskap om substansen, samt organisationsförmåga och ekonomisk kunskap i samband med att ansökningar planeras och godkända projekt följs upp och rapporteras.

Fortbildning i form av projekt genomförs i vissa fall helt inom Fortbildningscentralens ramar i samarbete med ÅA:s institutioner, men allt oftare involveras även utomstående experter eller tutorer/handledare på lokal nivå.

För att framgångsrikt kunna presentera och genomföra intressanta och kvalitativa fortbildningsprojekt behövs en kontinuitet som kan ta till vara befintlig kunskap och färdiga kontaktnät. Fortbildningscentralen vid ÅA har ett kunnande inom projektplanering och -handläggning som stärker det kvalitativa och ämnesrelaterade kunnandet inom fortbildningen. Också i denna form av fortbildning är det av största vikt att universitetets egna experter (lärare, forskare) deltar i samarbetet och bidrar med sitt kunnande och sina nätverk som på så sätt stöder regionens utveckling.

 

 

Tillbaka upp
 
 
  Kurser/utbildning
  Utvecklingsprojekt
  Kvalitetsprojekt
Ekonomi
  Organisation
  Pedagogik
  Kontaktuppgifter
  Hem