Planering av studier på Fysikerlinjen i fysik

På denna sida förklaras hur man gör upp en kursplan på fysikerlinjen med fysik som huvudämne. Om du föredrar något annat ämne som huvudämne, hittar du dess sammanställningar i Studiehandboken, eller på det ifrågavarande ämnets egna hemsidor.

Allmänt om studierna
Att avlägga en Filosofie Magisters examen med fysik som huvudämne innebär cirka 5 års studier. Kvantitativt betyder detta att du samlar 300 studiepoäng (sp) inom ramen för ett flexibelt program som beskrivs nedan. En "delstation" på vägen är Kandidat i Naturvetenskaper, som fås med 180 sp. På fysikerlinjen får man en allmän fysikerutbildning som syftar till att ge studenten de färdigheter som en fysiker behöver i arbetslivet. Studierna i fysik delas in i tre kategorier: grundstudier, ämnesstudier och fördjupade studier. Därtill har man också av studier utanför fysik, biämnesstudier, gemensamma studier samt valbara studier (som också kan inhålla fysik).

Grundstudier
Studierna börjar med grundutbildningen i fysik, som förut kallades "Appro" i fysik. Den ger en allmän baskunskap i fysik och den är gemensam för alla som studerar fysik. Paketet kan ingå som ett biämne i andra ämneskombinationer. Grundstudierna består av 5 kurser:

Matematiska hjälpmedel, 5 sp
Fysik I, 5 sp
Fysik II, 5 sp
Fysik III, 5 sp, och
Grundkurslaborationer, 5 sp.

Varje kurs ger 5 sp, så paketet ger 25 sp totalt. Dessa kurser kan avklaras det första studieåret.

Ämnesstudier
Nästa steg (Cumu) går djupare in i ämnet fysik. De obligatoriska kurserna är:

Mekanik, 9 sp
Materiens mikrostruktur, 9 sp
Elektromagnetism, 9 sp
Termodynamik och statistisk fysik, 9 sp
Ämneskommunikation, 2 sp, samt
Ämnesstudielaborationer, 8 sp.
Kandidatavhandling, 8 sp.

Detta delpaket ger 54 sp och genomföras vanligen under det 2:a och 3:e studieåret. Man kan också ta extra fysikkurser bland de 32 sp som ingår i de fritt valbara studierna.

Fördjupade studier
På fysikerlinjen är de Fördjupade studierna (Laudatur) delvis valbara. De omfattar 48 sp i form av obligatoriska kurser och arbeten i fysik och 28 sp valbara kurser i fysik, vilka kan väljas enligt intresse och tänkt behov. De obligatoriska kurserna och arbeten är:

Kvantmekanik, 9 sp
Matematiska metoder, 10 sp
Elektrodynamik, 10 sp
Materialfysik, 10 sp
Projektarbete, 9 sp

Som valfria kurser kan man välja

Akustik, 10 sp
Astrofysik, 10 sp
Elektrodynamik, 10 sp
Halvledarfysik, 10 sp
Kvantmekanik, 9 sp
Kvantoptik, 10 sp
Kärnfysik , 10 sp
Elektroniska egenskaper i organiska material, 10 sp
Organisk Elektronik, 10 sp
Partikelfysik , 10 sp
Statistisk fysik, 10 sp, samt
övriga kurser i studieprogrammet enligt överenskommelse.

Därtill kommer 4 sp av fritt valbara studier som kan också vara fysik men behöver inte vara det. Kurser avlagda vid andra universitet eller institutioner kan också godkännas enligt överenskommelse.
Som ett obligatoriskt element i de Fördjupade studierna på fysikerlinjen är mognadsprovet Prograduavhandlingen som motsvarar 40 sp. Ämnena för Nat.Kand.-uppsatsen och ProGradu ges av någon bland professorerna eller lektorerna i fysik. Enligt planeringen är det möjligt att avlägga de Fördjupade studierna under de 2 sista studieåren.

De Gemensamma studierna består av kurserna:

Arbetsskydd, 3 sp (ges på fysiken)
Miljövård med hållbar utveckling, 5 sp
Kommunikation, 2 sp
Språk, 9 sp


uppdaterad 9.1.2007