Basundersökningar för effektiva vattenskyddsåtgärder på Åland


Projektets syfte är att ta fram baskunskap för modellering och planering av effektiva vattenskyddsåtgärder på Åland. Projektet anknyter till Interreg IIIA-projektet "BEVIS - Ett gemensamt beslutsstödssystem för effektiva vattenskyddsåtgärder i skärgårdarna Åboland-Åland-Stockholm". I projektet skall Föglöfjärds-Österfjärdsområdena studeras med tanke på vattenströmmar, läckage av närsalter från bottensediment, vattenkvalitet och tillväxt av påväxtalger (perifyton) i närheten av fiskodlingarna. En utsläppsdatabas kommer också att sammanställas för hela Åland. De framtagna uppgifterna skall användas för validering och interkalibrering av 3D -modeller som produceras av i BEVIS-projektet, vilka skall beskriva vattenströmmarna och närsaltsnivåerna vid olika belastningslägen.

Simuleringar av olika belastningsscenarier skall användas för planering av vattenskyddsåtgärder i hela skärgårdsregionen Åboland-Åland-Stockholm. Två olika typer av modeller skall byggas och testas; den mesoskaliga modellen täcker hela skärgårdsområdet medan en mera detaljerad modell skall användas att simulera olika belastningsscenarier och åtföljande förändringar i vattenkvalitet och biologisk produktion i Föglöområdet. Modelleringsresultaten kan användas till att rikta vattenskyddsåtgärderna så att den största möjliga ekologiska nyttan nås i förhållande till de satsade resurserna, dvs. att den största möjliga kostnadseffektiviteten uppnås.

På Åland utgör fiskodlingarna den största enskilda punktbelastningskällan och därför är det viktigt att kunna få en uppfattning om näringsgrenens verkliga effekt på vattenkvalitet i förhållande till de andra lokala belastningskällorna samt i förhållande till fjärrtransport av närsalter. De kombinerade resultaten från ”Basundersökningar” -projektet samt det anknutna Interreg IIIA-projektet kommer för första gången att ge en heltäckande bild över belastningssituationen och de ekologiska effekterna av olika typer av belastningskällor inom de åländska skärgårdsområdena. Resultaten kan också användas som beslutsunderlag vid t.ex. styrning av placering av fiskodlingar och andra utsläppskällor.

Projektet ”Basundersökningar för effektiva vattenskyddsåtgärder på Åland” finansieras av EU:s Fonden för fiskets utveckling och Ålands landskapsregering.