INSTRUKTIONER OM KURSEN
Kursen zoologisk artkännedom, vertebratdelen är en obligatorisk kurs för ÅA:s miljöbiologer och lärarstuderande. För miljöbiologerna omfattar kursen 2 sv, även lärarlinjen läser 2 sv.
Målsättning
Kursens syfte är att du skall lära dig känna igen, och kunna namnge på latin och svenska de arter, familjer, ordningar o.s.v. som är upptagna på kursens artlista. Genom kännedom om dessa grupper och arter förväntas du även kunna placera in andra kryp i sina fack i systematiken, även om de arterna och grupperna inte är medtagna på listan här.Kursgång
Kursen innefattar självstudier och tentamen. Kurslistan finns att köpa på kansliet på Akademigatan eller i Biocity, eller så printar du ut den från länken på Välkommen-sidan.Nätsidorna är uppbyggda på följande sätt:
När du väljer "Artlista" från Välkommen-sidan kommer du till en komplett lista på vertebratdelen, där i stort sett samtliga artnamn är en länk till en bild av djuret i fråga på webben. Närmare beskrivningar på arternas biotop- och födoval får du genom att klicka på Del 1, Del 2 etc. Där hittar du, speciellt i fiskdelen, tecknade bilder (thumbnails) med ytterligare igenkänningstecken.Det lönar sig givetvis också att leta reda på teckningar och fotografier i olika handböcker. Gällande fåglarna och en del av däggdjuren finns inga teckningar, så du får enbart använda dig av handböcker och webben. Tips på både böcker och webblänkar hittar du också på Välkommen-sidan.
Gällande övningarna hittar du dit från Välkommen-sidan. När du väljer en övning finns framåt- och bakåtpilar längst uppe och nere på sidan. Med dessa kan du hoppa mellan de olika övningarna. Genom att klicka på "Övningssidan" kommer du självfallet tillbaka till övningarnas huvudsida.
Du kan studera denna kurs precis när det passar dig bäst. Kursen har inga fastställda tentamensdagar. Du bokar själv tid hos examinatorn, Mikael von Numers (Akademigatan 1, tel; (02)- 251 3422) när du känner att du behärskar kursinnehållet. Tentamen behöver inte alls baseras på någon av de bilder du sett på dessa sidor.
Goda råd
o boka tid hos tentatorn i god tid
o lär dig de stora grupperna (fylum, klass, ordning) först - du skall kunna placera vartenda kryp in i systematiken även om just inte den arten är medtagen på listan
o det som krävs är namn på arter (på latin och svenska)
o ett antal böcker finns på biologens handbibliotek, på allmänna bibliotek hittar du bra böcker om fåglar, fiskar, däggdjur och insekter
o våra studiesamlingar är anspråkslösa (insekter i källarvåningen BioCity, fåglar och däggdjur på biologiska samlingarna, Fabriksgatan)
o besök även Åbo universitets Zoologiska museum och Åbo stads Biologiska museum (bakom Stadsteatern)