1904-1907

År 1904 flyttade familjen Sibelius till det nybyggda Villa Ainola i Järvenpää, ca 40 km norr om Helsingfors. Att Helsingfors oroliga atmosfär, full av frestelser, byttes mot landsbygdens ro, gagnade Sibelius arbete. "I Helsingfors dog all sång inom mig". Violinkonserten blev färdig åren 1904-05. Efter det började avståndstagandet till den nationalromantiska stilen; förändringen syns redan i den Tredje symfonin (1907). Villa Ainola på vintern. Någon elektricitet fanns inte och uppvärmningen skedde med ved. Kring knutarna ven nattliga vinterstormar. På våren, sommaren och hösten brukade Sibelius, som höll naturen som sin helgedom, betrakta fåglar och lyssna på deras läten.


Början på Violinkonserten.


Valse Triste (1904) är ett musikstycke, som är komponerat för ett skådespel. Stycket framfördes överallt i Europa och man gjorde otaliga arrangemang av det. På ett ännu mera effektivt sätt gjorde detta musikstycke Sibelius namn känt, än vad Finlandia (1900) gjorde. Rättvisa förlagsavtal skulle ha gjort den ständigt skuldsatte Sibelius till en rik man, men som det nu var fick han enbart ett obetydligt arvode för stycket.


Sibelius framför den öppna spisen på Ainola 1905.

Sommaren 1908 opererades Sibelius för en tumör i halsen, varefter han avstod från att använda alkohol i sju år. Efter operationen blev den musikaliska formgivningen i många av hans verk mer inåtvänd. Utvecklingen syns redan i Stråkkvartett d-moll ("Voces intimae", 1909), och den kulminerade i fjärde symfonin (1911), som nådde tonalitetens yttersta gräns.[Föregående] [Meny] [Nästa]

Copyright: Sibeliusmuseum