1938-1957

Jean och Aino Sibelius på 1940-talet.


På 1940- och 50-talet besökte många berömda musikpersonligheter Ainola för att hälsa på Sibelius. På bilden Sibelius i sällskap med den amerikanske kapellmästaren Eugen Ormandy år 1951.


Sibelius i full verksamhet på 1950-talet.


Sibelius dog på Ainola den 20 september 1957 på kvällen samtidigt som hans femte symfoni framfördes i Helsingfors universitets festsal. Hans död innebar landssorg. När sorgetåget efter begravningsakten skred fram mot Ainola kantades vägarna och gatorna av tusentals sörjande människor. I alla fönster brann levande ljus. Sibelius begrovs på tunet till sitt älskade Ainola. Den viktigaste delen av Sibelius produktion består av symfonier och övriga orkesterverk, men han komponerade också piano-, kammar-, och körmusik, musik till flera skådespel samt en opera. Sibelius utgjorde sinnebilden för finländsk musik och för hela Finland. Härutöver uppnådde han genom sin musik, i synnerhet genom sina symfonier, dessutom en sådan universalitet, att endast de absolut största personerna inom den västerländska musiken har nått upp till den höjden.[Föregående] [Meny] [Nästa]

Copyright: Sibeliusmuseum
En Saga, och år 1895 Lemminkäinen-sviten. Sibelius liv var hektiskt; han komponerade, undervisade, dirigerade, spelade kammarmusik - och festade!