Pedagogie magisterexamen

Antagningsvillkor för klasslärar- utbildningen

Fakulteten avgör för varje sökande som saknar studentexamen om grundexamen och övriga meriter är tillräckliga för att kallas på inträdesprov. Kunskaper motsvarande gymnasiets kurs i finska, engelska samt matematik är obligatoriska.

Icke-studenter bör, för att kunna antas till utbildning, bifoga intyg över avlagda språkstudier i finska och engelska på mellannivå motsvarande gymnasiets lärokurser. Intygen kan erhållas via kurser som Arbetarinstitutet anordnar eller genom de tentamenstillfällen som Utbildningsstyrelsen anordnar två gånger per år. Se http://www.oph.fi/kielitutkinnot. Intyg över kunskaper i matematik motsvarande gymnasiets korta lärokurs bör bifogas ansökan eller också kan sökande genomgå ett prov i matematik i samband med inträdesprovet.

Sökande med utländsk examen motsvarande treårigt gymnasium prövas på samma sätt. Den slutliga antagningen sker på samma sätt som för övriga sökande.

Sökande med finska som skolutbildningsspråk bör genomgå både Åbo Akademis språkprov och Pedagogiska fakultetens språkprov. För Åbo Akademis språkprov, se under Allmänt språkprov för sökande med finskspråkig skolutbildning.

Ansökan

Alla sökande till lärarutbildning kallas till inträdesprov enligt det alternativ sökande angett som första preferens i ansökan.

Samtliga sökande som angett klasslärarutbildning som första preferens i ansökan till lärarutbildning kallas till inträdesprov.

Inträdesprov

Inträdesprovet består av följande delmoment:

Den individuella intervjun har formen av ett samtal mellan den sökande och tre bedömare. Syftet är att hos den sökande utröna motivation, självvärdering och självkänsla, dvs hur sökanden ser på sig själv men även hur sökanden tror att andra ser på henne/honom. Även den sökandes syn på omvärlden och på skolan som läro- och arbetsmiljö beaktas. Den sökandes muntliga språkfärdigheter tas i beaktande vid bedömning. Respektive bedömare avger godkänt (mellan 1-5 poäng), eller underkänt. Det godkända resultatet multipliceras med 2. Den slutliga godkända poängsumman för varje enskild sökande varierar mellan 2 och 30 poäng.

Skriftlig uppgift. Eftersom läraren är en viktig språklig förebild krävs särskild kompetens i modersmålet. Därför deltar alla, som inte har avlagt studentexamen eller som i studentexamen har erhållit vitsordet cum laude approbatur eller lägre i modersmål i en skriftlig uppgift. Uppgiften prövar struktur och språkriktighet. Uppgiften utförs individuellt på basis av material som ges vid provtillfället. Den skriftliga uppgiften bedöms enligt skalan godkänd - icke godkänd.


  upp till följande column

 

En sökande bör vara godkänd i bägge delmomenten för att kunna antas till utbildning.

Inträdesprovet anordnas i Vasa 7-9 juni 2004 vid Pedagogiska fakulteten Strandgatan 2 och i Helsingfors 10-11 juni 2004.

Slutlig antagning

Den slutliga antagningen av studerande sker på basis av:

Inträdesprov (intervju + skriftlig uppgift) max. 30 poäng
Studentexamensbetyg max. 15 poäng

Summa max. 45 poäng
 

Poängsättningen av studentexamensbetyget (max 15 poäng) sker enligt följande:

  Lång kurs Kort kurs
 Laudatur 3,5 poäng   3 poäng
 Eximia cum laude approbatur   3 poäng 2,5 poäng
 Magna cum laude approbatur 2,5 poäng   2 poäng
 Cum laude approbatur   2 poäng 1,5 poäng
 Lubenter approbatur 1,5 poäng   1 poäng
 Approbatur   1 poäng 0,5 poäng

Poäng ges för proven i modersmål, andra inhemska språket, första främmande språket samt för realprovet och matematikprovet.

Sökande med finska som skolutbildningsspråk bör delta i språkprov i svenska som anordnas i samband med inträdesproven.
OBSERVERA att sökande med finska som skolutbildningsspråk bör godkännas både i Åbo Akademis allmänna språkprov och i Pedagogiska fakultetens språkprov för sökande till lärarutbildning.

Ansökan till klasslärarutbildningen skall vara Pedagogiska fakulteten tillhanda senast fredagen den 2 april 2004 kl. 16.00. Poststämpel beaktas inte. Ansökningsblanketter fås från http://www.vasa.abo.fi/pf eller från Pedagogiska fakultetens kansli, Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 06-324 7111 (växel).

 

Ansökningsinformation för Åbo Akademi
ÅBO AKADEMI / studentexpeditionen
Tavastgatan 13
20500 ÅBO
tel. 02-21531 (växel)
förfrågningar kan sändas till
studinfo@abo.fi
ÅBO AKADEMI i Vasa
Strandgatan 2
65100 VASA
tel. 06-3247111 (växel)